Прокуратурата вече има електронен регистър на бегълците от правосъдието

Прокуратурата вече има електронен регистър на бегълците от правосъдието | StandartNews.com

Говорителят на Главна прокуратура Румяна Арнаудова зяви, че вече съществува и се поддържа електронен регистър на бегълците от правосъдието.

Тя поясни, че регистърът е създаден, след като прокуратурата е изискала необхoдимата информация, както и е предприела мерки за активизиране на органите, които са длъжни по закон да издирват извършителите на престъпления, които се укриват.

Арнаудова коментира и неприключените досъдебни произвоства.

"Неприключените досъдебни производства срещу кметове са 109, на територията на 28 окръжни прокуратури, Софийска градска прокуратура (СГП) и Специализираната прокуратура", обясни тя. По думите й има преписки, данните по които са били събирани не са достатъчни, за да обосноват извод за извършено престъпление от общ характер. По разпореждане на главния прокурор е извършен пълен анализ на всички досъдебни производства, които до момента се явяват неприключени на територията на страната срещу кметове и зам.-кметове.От влизането в сила на измененията в НПК, от 5 ноември до 15 февруари само в Специализираната прокуратура са постъпили 102 сигнала за извършени престъпни деяния от кметове. „Това за нас означава на първо място доверие, но не на второ, а отново на първо изключителна отговорност към случаите, за да отговорим и на обществените очаквания за сериозно отношение, и за пълно, и обективно разследване. Убедени сме, че точно тази законодателна промяна, която позволява всички сигнали за кметове да се обработват, да се получават, да се проверяват, да се разследват от една сравнително отдалечена структ

ура, която се явява Специализираната прокуратура за цяла България ще доведе и до видими резултати. Един месец, след като постъпи сигнала за кмета на Септември, Специализираната прокуратура извърши множество процесуални-следствени действия, за да стигнем до обвинения, да стигнем до една изключително висока гаранция, която е потвърдена и от съда. По аналогичен начин ще се действа и за всички останали сигнали тогава, когато с помощта на органите на МВР установим данни и доказателства за вина", каза още Арнаудова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай