Прокуратурата установила нарушения на АПИ за АМ "Марица"

Прокуратурата установила нарушения на АПИ за АМ "Марица" | StandartNews.com

Освен сигнал от ОЛАФ за нередности при изпълнение на строителните дейности при изграждането на АМ „Марица" Прокуратурата е получила сигнал и от двама депутати през месец юни 2016 година. На 17 септември след извършена тримесечна проверка специализираното звено антикорупция започва досъдебно производство. Тя уточни, че се разследва безстопанственост и длъжностни престъпления при изграждане на АМ "Марица" ЛОТ -1.

По думите й след проведеното 5-месечно разследване Прокуратурата е достигнала до информация, която сочи, че се касае за разходване на над 50 млн. лева - абсолютно в нарушение на закона. „Касае се за допълнително извършени дейности извън изграждането на 31 км отсечка Димитровград-Оризово", добави Арнаудова и добави, че отсечката е трябвало да бъде изградена за 25 месеца от подизпълнител - италианска компания, но това не се е случило.

„Самият изпълнител е посочил, че е налице т.нар. форсмажорно обстоятелство – имало е преовлажняване на почвата, Вместо да се наложи на същия изпълнител да реши проблема, АПИ избира друга фирма - "Пътища - Пловдив" за 51 млн. за стабилизиране на почвата. В момента лицето, което представлява интерес за Прокуратурата от АПИ не е служител там, напусна, мотивира лични причини. Става дума за инж. Лазар Лазаров напусна АПИ малко преди да започне нашето разследване", уточни тя.

По думите й бившият председател на Надзорния съвет на АПИ Лазар Лазаров, който вече не работи там, просто е поръчал на своите служители да се проведе търг за въпросните над 50 млн. лева укрепителни работи на „Марица", без да потърси решаването на проблема от основния изпълнител. "Това се е случило на 30 юни 2015 г., на 31 август е изплатена сумата", коментира тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай