Прокуратурата с 2 обвинения към кмета на Септември /ОБНОВЕНА/

Прокуратурата с 2 обвинения към кмета на Септември /ОБНОВЕНА/ | StandartNews.com

Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова съобщи, че срещу кмета на община Септември Марин Рачев ще бъдат повдигнати 2 обвинения. Тя допълни, че над него не е бил опъван политически чадър.

Арнаудова уточни, че първото обвинение е за умишлена безстопанственост по чл. 219, ал. 3 от Наказателния кодекс. Тя обясни, че става дума за 7 сделки, при които са сключени договори по реда на Закона за обществените поръчки от месец март 2016г. до месец март 2017г. Кметът Марин Рачев не е упражнил достатъчен контрол върху длъжностно лице, което е извършвало строително-монтажни работи. Тези дейности са извършени некачествено или непълно от дружество, собственик на което е роднина на кмета. Изписвани са средства за ремонти на улици както в град Септември, така и в село Семчиново, като са нанесени щети за около 100 хил. лева.

Второто обвинение е за сключване на неизгодна сделка през март 2017 г., когато кметът е закупил от дружество имот, който преди това е ползвал (преди да бъде кмет), на стойност, надвишаваща със 100 хил. лева стойността на имота.

Ръководителят на Специализираната прокуратура Иван Гешев допълни, че разследването срещу кмета на община Септември е в начален етап. Той уточни, че предмет на разследване ще бъде цялото родословно дърво на кмета, защото свързаните с него фирми са управлявани, представлявани и собственост на втори братовчедки, съпруги и други негови роднини.

„През последните години те са получили обществени поръчки по реда на Закона за обществените поръчки, за строително-монтажни дейности за над 13 милиона лева", обясни прокурорът. „Предметът на досъдебното производство е доста по-широк. Това е просто първоначално обвинение. Прокурорите ще преценят дали и към кой момент ще се съберат доказателства включително и за организирана престъпна група за източване на община Септември", коментира Гешев. Той допълни, че „хубавото време" за местната власт вече е свършило.

Той обясни, че в случай, че се констатират други престъпления ще бъдат повдигнати нови обвинения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай