Прокуратурата разследва замърсяване и лоша миризма

Прокуратурата разследва замърсяване и лоша миризма | StandartNews.com

Прокуратурата започна разследване срещу неизвестен извършител за замърсяване на околната среда в Нова Загора и околностите. Районната прокуратура в Нова Загора е образувала досъдебно производство по чл. 352 от НК, научи "Стандарт".

Разследването започва след масови протести през месец септември срещу замърсяването на въздуха в града. Над 1000 души участваха в блокадата на пътя към магистралата, която продължи 1 час. Протестите доведоха и до създаването на специална комисия в общината, която изготви доклад. Междувременно стана ясно, че окръжна прокуратура Сливен е установила странен факт, свързан с регионалната инспекция за опазване на околната среда в Стара Загора.

От сайта на административен съд Сливен става ясно, че периодично съставяните наказателни постановления на РИОСВ-Стара Загора срещу завод-инвеститор в Нова Загора, за който се предполага, че замърсява околната среда, са отменяни поради процесуални нарушения. Тези постановления са изготвени от служители на РИОСВ-Стара Загора и това е ставало въпреки констатираното замърсяване, става ясно от постановление на окръжна прокуратура Сливен за отделяне на материали по замърсяването на околната среда в района на Нова Загора.

В нашия град продължава да има неприятна миризма, която трудно се понася от хората. Ние вече искаме проверка не само на замърсяването на въздуха, но и за замърсяването на земеделски земи, води на реки и подпочвени води, искаме незабавна проверка и от Дирекцията по безопасност на храните, заяви пред "Стандарт" Кремена Петрова, която е сред инициаторите на протестите в Нова Загора и член на местния инициативен комитет.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай