Прокуратурата погна бившия ректор на МУ

Прокуратурата погна бившия ректор на МУ | StandartNews.com

Софийска градска прокуратура образува досъдебно производство срещу бившия ректор на Медицинския университет в София проф. Ваньо Митев заради финансови злоупотреби.

В момента той заема поста първи зам.-ректор на университета. В доклада са оповестени заплатите, които се взимат там. Ректорът е с възнаграждение от 8937 лв., а първият зам.-ректор – 8548 лв. В същото време другите зам.-ректори получават в пъти по-малко – между 700 и 1300 лв.

Според доклада той е премахнал незаконно студентски стол чрез провеждане на открита процедура на избор на изпълнител. Имотът обаче представлява публична държавна собственост и премахването му трябва да стане след решение на Министерски съвет. Въпреки това бившият ректор е разрушил студентския стол.

Също така е установено, че са се провеждали незаконосъобразни обучения на студенти в чужбина в центрове в Швейцария, Германия и Кипър, което не е предвидено в правилника на университета. В периода 2014-2016 г. ВУЗ-ът е провеждал изнесено обучение срещу заплащане в Швейцария и Кипър на 146 чуждестранни студенти, които са приети да се обучават без полагане на изпит по химия и биология, а само с тест за владеене на английски език. За тези студенти е събирана такса по 1000 евро годишно, а след втората година студентите е трябвало да преминат на обучение в България, като таксата за обучение за третата и следващите години е в размер на 8000 евро.

Проф. Ваньо Митев е изразходил средства от бюджета на университета за командировки до Доминиканската република, Москва, Иркутск, Чили, Оман, Хавана, Токио, Йокохама, Киото, Сеул и други. Разследва се и закупуването на автомобил с висока проходимост през 2014 г. на стойност 177 108 лв.

Софийската градска прокуратура трябва да приключи в двумесечен срок с разследването по случая, съобщава Нова ТВ. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай