Прекратиха дело срещу подсъдим за убийство на кучета

Прекратиха дело срещу подсъдим за убийство на кучета  | StandartNews.com

Окръжен съд – Кюстендил прекрати наказателно производство срещу благоевградчанин, обвинен за умишлено умъртвяване на кучета. Подсъдим за престъплението бе Б. Ш. от Благоевград. Преди година и 4 месеца негови съседи от квартал „Запад" в Благоевград разкриха, че е отровил няколко четириноги. Умъртвяването на четириноги започнало на 17 октомври 2014 година. Жител на квартала бил уведомен от съседско дете, че кучето му Роки е прегазено от кола. Откарал домашния си любимец до ветеринарна клиника в града. Там медикът констатирал, че животното е в тежко състояние, парализирано, в кома, с трудно дишане и обилно слюноотделяне. Установено е, че то е отровено с препарат за растителна защита, по-късно издъхнало. По същото време било доведено и друго куче с признаци на отравяне.

На другия ден друг жител на квартал „Запад" разхождал кучето си забелязал, че то прави опит да изяде кренвирш, набоден с клечка за зъби. Стопанинът му успял до го извади, но тъй като то проявило признаци на отравяне, го завел във ветеринарна клиника, където било лекувано. Лекарят установил данни за отравяне със силно токсично вещество, вероятно препарат за растителна защита. След проведено лечение домашният любимец бил изписан в подобрено състояние. Съмненията на стопаните на кучетата били насочени към съседа им Б..Ш., който многократно изказвал недоволство от наличие на много кучета в квартала. На 17 октомври 2014 г. той бил забелязан в близост до контейнерите за смет в квартала.

В съдебна зала признал, че този ден е хвърлил част от сандвича на детето си в кофи за смет. Не са установени очевидци, че той е хвърлил отровна храна на местата за разходка на кучетата.Съдът прие, че поради липса на аутопсия на животните, не може да се установи причината за тяхната смърт, че липсват категорични доказателства, че отровата се е намирала в храната, хвърлена от обвинения, както и че остатъкът от същата не е бил даден за изследване. Не може да се установи по безспорен и категоричен начин, че обвинението срещу мъжа е доказано. Затова наказателното производство бе прекратено.

През октомври 2014 година в квартал „Запад" в Благоевград са регистрирани 6 смъртни случая на кучета.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай