Правят институт на вещите лица

Правят институт на вещите лица | StandartNews.com

София. За създаване на независим институт на вещите лица се обявиха магистрати у нас. Те настояват съставът на вещите лица да бъде определян от самата гилдия, а не от председателите на съдилищата в страната.

Причината е, че се използват едни и същи хора, които в годините не придобиват никакви квалификации, обясниха магистрати. През ноември 2012 г. правосъдното министерство издаде наредба номер 3, с която се опита да регулира квалификацията на вещите лица, възнагражденията им и самото вписване на експертите. Юристи обаче веднага я оспориха пред Върховния административен съд с основната критика, че постулатите й имат единствено пожелателен характер и не отразяват реалностите в съда.

Така, след малко повече от година, през февруари 2014 г. тя бе отменена от 3-членен състав на ВАС. Основната констатация на съда е, че при издаването на наредбата са допуснати съществени нарушения на административно-производствените правила. Нарушенията включват това, че проектът за наредба не е публикуван на интернет страницата на правосъдното министерство. Няма мотиви към наредбата, не е спазен и двуседмичният срок за обсъждане и предложения. Само преди 2 седмици 5-членният състав на ВАС потвърди отмяната и тя вече е факт. Заради това магистратите настояват спешно да се сложи ред в гилдията и вещите лица също да бъдат определяни по ясни и прозрачни правила.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай