Повече пари за Темида, но ако закрие съдилища

Повече пари за Темида, но ако закрие съдилища | StandartNews.com

Увеличението на заплатите в съдебната система е възможно, но ако Висшият съдебен съвет (ВСС) направи реформи и спести необходимите пари чрез закриване на съдилища. Това е посланието на изпълнителната власт към съдебната, стана ясно след срещата между шефовете на двете върховни съдилища, главния прокурор и министрите на финансите и правосъдието. Въпреки посланията обаче магистратите и финансовият министър не успяха да постигнат съгласие по въпроса с увеличението на заплатите. Владислав Горанов и правосъдният министър Христо Иванов се срещнаха с шефовете на ВКС и ВАС Лозан Панов и Георги Колев и главния прокурор Сотир Цацаров.

Срещата се проведе в кабинета на Панов и бе закрита за журналисти. Според представителите на съдебната власт, Висшият съдебен съвет не трябва да преразглежда решението си за увеличение на заплатите, какъвто призив отправи тези дни финансовият министър. На среща във ВСС ще се очертаят конкретни въпроси, които бързо да се решат - съдебна карта, включително и закриване на съдилища, каквото е предложението на Горанов.

"Всички заедно трябва да се преборим със социализма в съдебната система", коментира Лозан Панов. По думите му обаче въпросът със заплатите не трябва да се обвързва със съдебната реформа, защото всички в системата са заинтересовани реформата да продължи. Но същевременно съдиите и прокурорите трябва да получават справедливо възнаграждение за труда си. На срещата е била поставена и темата, че една от гаранциите за независимостта на съдиите и прокурорите е да получават и достойно заплащане. "Бюджетът на съдебната власт е част от независимостта на магистратите и е символ на отношението на останалите власти към системата", каза още председателят на ВКС. Според него един от ресурсите за допълнително финансиране е НАП да започне да събира вземанията на съдебната власт, нещо, което отказва да изпълни. Друга важна тема са държавните такси. По-рано председателстващият ВСС Соня Найденова обясни, че кадровиците просто са спазили закона с гласуваното увеличение с още 52 млн. лева за съдебната власт. Законът изисква най-ниската заплата на магистрат да е колкото две средни заплати на заетите в бюджетната сфера.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай