Повдигат обвинения за подкуп и пране на пари в Агенцията по вписвания

Задържан е съдия заради получена сума

Повдигат обвинения за подкуп и пране на пари в Агенцията по вписвания | StandartNews.com

Прокурорът от спецзвено „Антикорупция" ще повдигне обвинения за подкупи и за пране на пари, заяви на брифинг в Съдебната палата говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова по повод на обиските в Агенцията по вписвания снощи.

„Искам да поздравя колегите за безупречно организираната и изключително успешната операция в Агенцията по вписванията, заяви тя. - Касае се за разследване, започнало през месец февруари тази година срещу съдия по вписванията, за когото от ГДБОП има информация, че участва активно, ежедневно в класически корупционни схеми, изразяващи се основно в искане и получаване на подкупи, за да се извършват от него самия действия по служба", заяви Арнаудова. „Поздравявам екипа на спецзвено „Антикорупция" и екипа на ГДБОП, които за кратко време събраха максимален брой доказателства, за да можем ние вчера да извършим съответните действия, всичко планирано, без да има изненади за разследващия екип и за да може днес прокурорът от спецзвено „Антикорупция" да повдигне обвинения и за подкупи, и за пране на пари", допълни тя.

"Вчера бе задържан съдията по вписвания Йордан Раденков, заради получена сума, с която да извършва действия по-служба, уточни прокурор Емилия Русинова. - Целта на предаването на парите е по-бързо да бъдат издадени удостоверения за тежести. Повече от 4 месеца го наблюдаваме и сме събрали достатъчно доказателства, че ежедневно извършва такива действия. Установени са нотариалните кантори, в които служители са дали парите вчера - Даниела Йорданова и Цветелина Гечева. Събрани са доказателства и за пране на пари на други нотариални кантори, които в последствие ще бъдат съобщени. В дома на съдията са намерени 35 хиляди лв. в еднотипни пликове за писма, в които явно получава паричните суми", допълниха от държавното обвинение.

"Бих искал да поздравя колегите от отдел „Корупция", заяви шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов. - Това е резултат от денонощен труд. До месец февруари колегите успяха да развият тази оперативна информация чрез всички възможни способи и разузнавателни средства. Така бяха установени лица и кантори, които заплащат за услугите на съдията. През февруари бе докладвано в Градска прокуратура. Критични бяха последните две седмици", допълни Спиридонов като уточни още, че този процес ще бъде развит много повече по линия на корупцията заради промяната на закона.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай