Половин литър вино изпил граничният полицай преди катастрофата

Половин литър вино изпил граничният полицай преди катастрофата | StandartNews.com

Съдът остави в ареста Костадин Стоянов, който уби 11-месечно бебе

Бургас. Половин литър вино е изпил граничният полицай Костадин Стоянов в нощта преди фаталната катастрофа, при която бе убито 11-месечно бебе. Това разказа самият той в съдебната зала по време на мярката за неотклонение.

Стоянов призна, че е пил алкохол, но не до сутринта. Според него купонът свършил в полунощ. Когато потеглил на път обаче се чувствал уморен, но не и пиян, каза полицаят.

„Пия много рядко, защото имам увеличен черен дроб", обясни още обвиняемият. Той поиска от съда да бъде пуснат на свобода. Адвокатът му Благой Потеров пък предложи мярката да се замени с подписка. "Съжалявам много за случилото се, не е било умишлено. Не трябва да оставам в ареста, защото се налага да се грижа за семейството си", каза пред съда Костадин Стоянов.

Прокурорът обаче настоя за постоянен арест. Той изтъкна, че престъплението е тежко и законът предвижда затвор от 3 до 10 години и в случая имало опасност обвиняемият да се укрие или извърши друго престъпление, ако бъде пуснат. От държавното обвинение се мотивираха, че граничният полицай и друг път е нарушавал Закона за движение по пътищата. През 2004 година той е заловен да шофира в пияно състояние, освен това има и три акта за превишена скорост.

Адвокат Благой Потеров обаче контрира, че при предишния случай дрегерът отчел под 0,5 промила алкохол в кръвта. В съдебната зала стана ясно, че тогава полицаят се е отървал без никакво наказание.

Адвокатът на Стоянов обяви в съдебната зала, че той трябва да бъде освободен, тъй като до момента нямало доказателства, че умишлено е нарушил правилата. Според защитата било вероятно да става въпрос за обикновена техническа повреда на автомобила. Според Потеров причината за катастрофата, както и скоростта на шофиране ще бъдат установени от автотехническата експертиза, която обаче още не е готова.

В съдебната зала стана ясно, че още не са ясно окончателните резултати от алкохолната проба на полицая. Той е дал кръв за анализ два часа след инцидента, а резултатът от него е символичен - 0.3 промила. Дрегерът е установил малко по-рано 0.63 промила, а изследването на урина отчело 0.43. Прокурорът обясни, че заради разликата в цифрите се налагат допълнителни експертизи и изчисления.

В крайна сметка съдът реши да остави в ареста граничния полицай, който уби с колата си 11-месечната Красимира. Трагедията стана в четвъртък в созополското село Крушевец. Мярката за неотклонение може да бъде обжалвана в 7-дневен срок.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай