Полицай покрил убиец на пътя (ОБЗОР)

Полицай покрил убиец на пътя (ОБЗОР) | StandartNews.com

Петима катаджии от Пловдив в комбина с ром за незаконна схема с регистрациите на коли

Полицай е прикривал убиец на пътя. Това става ясно от разследване на Окръжната прокуратура в Пловдив, оповестено вчера. Магистратите разкрили случая по време на мащабна проверка в сектор "Пътна полиция" под тепетата. В резултат на ревизията петима служители и техен посредник бяха арестувани за 24 часа. Според запознати единият от служителите на реда е замесен в прикриване на шофьор убиец на пътя. Пътното произшествие е станало на 6 декември миналата година на пешеходна пътека на бул. "Христо Ботев" близо до Централна гара. Сутринта е бил блъснат възрастен мъж, който е откаран в болницата. По-късно пенсионерът е починал.

По неофициална информация полицаят е посъветвал шофьора да се смени с друг човек, за да избегне наказателна отговорност, смятат разследващите. Служителят на реда работи в Пътна полиция, уточнява се неговата съпричастност, за да се прецени дали да му се повдигне обвинение, уточниха от прокуратурата.

Днес ще стане ясно срещу колко от задържаните служители на реда, които се разследват за нарушения при регистрацията на автомобили в КАТ, ще бъдат повдигнати обвинения. Акцията в КАТ е стартирала вчера сутринта, малко след като е започнал работният ден.

"Дойдоха към десетина служители от отдел "Вътрешна сигурност" в МВР. Влязоха в кабинетите, започнаха да претърсват и да взимат документи. Ние останахме по работните си места, никой не излизаше", разказаха служители на КАТ. Малко по-късно от стаите били изведени петима техни колеги, които са в ареста за 24 часа. Шестият е бил посредник, който постоянно седял на паркинга пред службата. "Парадираше с връзки с полицаи, искаше дребни суми - около 30-40 лева, за да оправя хора с нередовни документи. Така те си получаваха бързо регистрационните табели. Влизаше в халето, забавяше се за кратко време и излизаше с номерата и колата", обясняват запознати. Веднага след като полицаите са напуснали сградата на КАТ, са последвали обиски в жилищата, вилите и личните автомобили на катаджиите. Двама от тях са на по-високо ниво в йерархията, обясниха разследващите.

Прокуратурата изяснява в каква точно схема при регистрацията на автомобили са участвали задържаните служители на КАТ. Засега е ясно, че има нарушения, свързани с регистрацията, преминаването през технически прегледи при вписването на колите при вноса. Изяснява се дали катаджии са замесени в бързото легализиране у нас и на шофьорски книжки, издавани в различни държави, не само от Европейския съюз. Проверява се как са търсени и обявени за издирване крадени коли.

Акцията е извършена под наблюдението на шестима обвинители от Окръжната и Районната прокуратура в Пловдив. Стартирала е по оперативни сигнали на 27 април и ще приключи на 8 май. На 1 юни ще бъдат обобщени резултатите, както и ще бъдат оповестени данните за открити пропуски в работата на Пътна полиция в Пловдив.

Системата блокира по време на акцията

Компютърната система на КАТ блокира по време на акцията. Според информация от МВР сривът не е свързан с проверките в Пловдив. В София, Пловдив и Варна имаше дълги опашки от чакащи да регистрират автомобилите си. Органите на реда препоръчаха на чакащите, които имат транзитни номера, да си тръгнат и да дойдат в друг ден.
Сривът в системата бе причината за забавеното преминаване през ГКПП Кулата. "Около 100 тира изчакват с часове, за да преминат южната ни граница", възмутиха се шофьори.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай