Полицай отива на съд заради бой над протестиращи

Полицай отива на съд заради бой над протестиращи | StandartNews.com

София. Полицаят, който бе обвинен в насилие над протестиращи в нощта на 23 юли миналата година, ще застане пред съда.

Софийската районна прокуратура (СРП) е приключила разследването и е внесла в съда обвинителен акт срещу служителя Веселин Денчев от дирекция "Специализирани полицейски сили", съобщи говорителят на СРП прокурор Петър Белчев пред сайта "Правен свят".


Представителят на силите на реда ще отговаря пред съда само за нанасяне на лека телесна повреда в така наречената "нощ на белия автобус", за което Наказателният кодекс (НК) предвижда до 3 години затвор.

 

По всяка вероятност полицаят ще бъде наказан само с глоба, ако бъде признат за виновен и ще бъде освободен от наказателна отговорност. Според чл.78 а от НК, обвиняемият се освобождава от наказателна отговорност и му се налага глоба от 1000 до 5000 лева, ако за умишленото престъпление, какъвто е случаят, е предвиденото наказание до 3 години затвор и извършителят не е осъждан преди.

 

Разследването срещу Денчев е единственото дело за полицейско насилие, което започна покрай антиправителствените протести м.г.

 

В нощта на 23 юли Народното събрание беше обсадено от протестиращи, а напрежението особено ескалира, след като полицията реши да извежда министри и депутати с бял автобус. Още на следващия ден главният прокурор Сотир Цацаров разкритикува тактиката на полицията и насилието над граждани, упражнено от униформен, без да има причина за агресията срещу тях.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай