Поискаха "задържане под стража" за 7-те арестувани след акцията на ДАНС

Поискаха "задържане под стража" за 7-те арестувани след акцията на ДАНС | StandartNews.com

Пазарджик. Прокуратурата в Пазарджик поиска налагане на постоянна мярка „задържане под стража" на 7-те задържани след акцията на ДАНС, съобщи "Фокус". "Има достатъчно основания за налагане на такава мярка на седемте задържани", съобщи прокурор Недялка

Задържаният Ахмед Муса Ахмед има три обвинения, а останалите шестима – Ангел Симов, Стефан Димитров, Стефан Александров, Светослав Манчев, Александрина Ангелова и Ерджан Смаил, са с обвинения по чл. 109 и 407 от НК, съобщиха от прокуратурата в Пазарджик.

Събраните доказателства до този момент дават основание да се направи изводът, че те са работили за изграждането на група с ръководител Ахмед Муса Ахмед и членове – останалите шестима, която е проповядвала салафизъм. Ахмед Муса Ахмед е обявил своята дейност през юли 2014 г., след обявяването на „Ислямска държава", като групата се е снабдила със символи на „Ислямска държава", качвала е снимки във „Фейсбук" със знамена, колажи с оръжия, снимки от бойни полета и такива с обезглавявания.

Групата на обвиняемите е отправила призиви за война с крайна цел създаването на халифат, сочат още доказателствата.

Проверени са 49 адреса, извършени са 10 обиска, иззети са множество книги – 1090 от един адрес, съобщи още прокурорът. И уточни, че тяхното съдържание е "да се води война с меч до пълно подчиняване на неверниците". Иззетите книги са със заглавие „Вероотстъпване". Извършени са 17 разпита на свидетели, 7 от тях пред съдия и трима свидетели със скрита самоличност.

Документите и свидетелите потвърждават пропагандата за участие във война, което допълнително мотивира прокуратурата да поиска налагането на най-тежката мярка – „задържане под стража", съобщиха още от пазарджишката прокуратура.

Съдебното заседание продължава с изслушването на адвокатите. По-рано днес от обвинението обявиха, че заседанието ще бъде доста дълго.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай