Поискаха 4 години затвор за Бисеров (ОБЗОР)

Поискаха 4 години затвор за Бисеров (ОБЗОР) | StandartNews.com

Делото приключи за едно заседание, четат присъдата днес

Разбирам в какво съм обвинен, но не и защо, заяви ексдепутатът

Къде е Христо Бисеров? Отговорът на дълго задавания въпрос дойде вчера. Бившият заместник-председател на 42-рото Народно събрание се яви пред Темида след два фалстарта на делото срещу него. Веднъж съдът върна производството заради неточности в обвинителния акт. През октомври пък заболяване на подсъдимия отложи делото. Бисеров е обвинен за неплащане на данъци в размер на 26 хиляди лева, недекларирани сделки с валутни ценности за 700 000 лева, както и за това, че през 2013 година не е обявил пред Сметната палата крупни сметки в Швейцария.

Първоначално той беше обвинен в пране на пари, заедно с доведения си син Ивайло Главинков. После обаче това обвинение срещу бившия депутат отпадна. Материалите срещу Главинков бяха отделени в друго досъдебно производство.

Преди началото на съдебното заседание Христо Бисеров отказа да отговаря на журналистическите въпроси с думите: "Благодаря Ви за вниманието". Бившият зам.-председател на ДПС изглеждаше спокоен, докато влизаше с черна чанта в ръка.

Делото в Софийския градски съд тръгна точно в 10 часа, а следобед вече течаха пледоариите.
"Разбирам в какво съм обвинен, но не разбирам защо", каза 60-годишният Бисеров пред съда, след като чу обвинението срещу себе си.

Четири години затвор поиска прокуратурата за бившия заместник-председател на Народното събрание. Държавното обвинение претендира също Бисеров

да възстанови на държавата 700 963 лева

които са предмет на престъпленията, в които е обвинен. Представителите на прокуратурата отбелязаха, че подсъдимият е с юридическо образование, заемал е висока държавна длъжност, от което те правят извода, че е съзнавал обществено опасния характер на деянията и последиците, които могат да настъпят. Според прокуратурата чистото съдебно минало на Бисеров е смекчаващо вината му обстоятелство.

Съдът конституира Министерство на финансите като ищец в процеса с иск за близо 18 хил. лв. Бяха приети и две счетоводни експертизи. Съпругата на Бисеров - Мария и доведеният му син Ивайло отказаха да дават показания пред съда като свидетели. Те имат това право по закон, като част от семейството на депутата. Единственият свидетел, който даде показания, беше един полицай. Той обясни, че е ходил да търси депутата на адрес, където Бисеров е живял преди 15 г, но е бил посочен като настоящ.

Утре в 11 ч Софийски градски съд ще се произнесе виновен ли е ексдепутатът или не.
В момента

имуществото на депутата и доведения му син са под запор

Това стана в края на април тази година по искане на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ).
Запорираното имущество на Христо Бисеров е на обща стойност 1 262 483 лв. То включва недвижим имот в София, лек автомобил, 9 банкови сметки. Запорираното имущество на Ивайло Главинков е на обща стойност 293 400 лв. На толкова се оценяват апартамент в София, вила край Долна баня, дялове в 5 търговски дружества, както и 9 банкови сметки. През май 2015 г. СГС върна на прокуратурата обвинителния акт за отстраняване на нарушения в обстоятелствената част. Два месеца по-късно прокуратурата го внесе отново. Бисеров беше депутат два пъти - в периода 1991-2000 и от 2005-2009 година. Той бе главен секретар на СДС от 1994 до 2000 година и

бе наричан Сивия кардинал на "сините"

През 2000 година призова тогавашния премиер Иван Костов да подаде оставка. През 2005 г. отново влиза в НС като представител на ДПС. Последният му пост бе на зам.-председател на парламента, който той напусна през ноември 2013 г. Тогава напусна и партията. А на 7 ноември прокуратурата образува досъдебно производство за данъчни престъпления и пране на пари срещу Христо Бисеров и Ивайло Главинков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай