Погват Чоков за взети с измама и насилие ниви

Погват Чоков за взети  с измама и насилие ниви  | StandartNews.com

Арендатор съм, пуснете ме да сея и торя, моли се кметът, съдът го остави в ареста

След шокиращите разкрития за лихварската дейност на Ценко Чоков, съпроводена с бой, палежи и гаври, кмета на Галиче го чакат нови обвинения. Този път става въпрос за имотните измами, с които местният управник е заграбил огромно количество ниви. Чоков има дългогодишни договори за аренда с почти цялото село. Отделно от това той притежава хиляди декари обработваема земя в няколко врачански села.

Като куриоз се разказва как само един ден, на 25 май 2011 г., Ценко направил около 800 вписвания за аренда.

Срещу скандалния кмет има куп сигнали за придобиване на земеделски имоти чрез изнудване на собствениците и фалшиви пълномощни от арендатори. Прокуратурата в Бяла Слатина започна разследване преди повече от година, но заради съмнителното протакане обвинител номер 1 Сотир Цацаров прати през март 2015 г. екип на ВКП да провери на място цялостната дейност на местните магистрати и събраните доказателства срещу Чоков. Досъдебно производство бе образувано и срещу Цветелина Нелова, с която селският управник живее без сключен брак. Половинката му е вписана като собственик на голяма част от придобитите чрез рекет и фалшиви пълномощни ниви в района. В хода на разследването се появиха публикации, че Чоков спешно продава земеделски имоти. Подозренията бяха, че става дума за фиктивни продажби.

Миналата пролет стана ясно, че той е изповядал пред нотариус в Бяла Слатина сделка за 300 дка срещу около 250 000 лева.
След задържането му прокуратурата разплита и схемата с незаконното придобиване на ниви, която кметът на Галиче е организирал заедно със свои съдружници.

"Тепърва ни предстои и много работа по разследване на дейността на Ценко Чоков по отношение на имотните измами", обяви вчера Даниела Попова, ръководител на Апелативната специализирана прокуратура. Тя обясни, че ще се изискат стари преписки и дела от различните РПУ-та, в които са подавани жалби.

Самият Чоков изтъкна ангажиментите си като крупен земеделец пред съда, за да бъде пуснат от ареста.
"Аз съм човек арендатор. Всичко върша с моите деца. Сега се сее, пръска, наторява и моля съдът да ми даде възможност да си свърша работата", опита се да трогне магистратите Ценко в правото си на последна дума пред специализирания наказателен съд. Кметът заяви още, че е давал пари на съселяни и познати, но никога не и срещу лихва. Той добави, че е давал пари на сина си и на "другите две деца", като посочи приятелите на Мартин Чоков - братовчедите Иван Пламенов Тодораков-Пламата и Иван Йорданов Тодораков-Пора, които също са обвиняеми. Според прокуратурата те били първи помощници на Мартин в лихварската дейност и разпространението на дрога. Това пък ставало с покровителството на баща му.

Синът му Мартин пък попита в правото си на последна дума възможно ли е да е бил част от банда, действала от 2013 г., след като тогава е бил 15-годишен. В крайна сметка след деветчасово заседание спецсъдът остави Ценко и Мартин Чокови в ареста, защото срещу тях са се събрали достатъчно доказателства след разпитите на близо 20 свидетели. В ареста остават още Димитър Каменов, братовчедите Тодоракови, арендаторът Сашо Димитров. Без мярка за неотклонение е общинският съветник от ДПС в Бяла Слатина Касъм Касъмов, за когото се прие, че няма опасност да се укрие или да извърши престъпление. Осмият задържан от бандата на Чоков - Васил Филиповски, бе пуснат под домашен арест, тъй като от данните по делото не могат да се съберат категорични доказателства за участието му в организираната престъпна група, реши съдът.

Междувременно Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество също взе на мушка Ценко Чоков и съучастниците му. Техните имоти и доходи, както и на семействата им, ще бъдат проверени за десет години назад. Ако ревизията установи разлика от 250 000 лв. или повече между официално декларираните доходи на участниците в бандата и извършените от тях харчове, имането им ще бъде конфискувано в полза на държавата.

Местните магистрати са се притеснявали да го разследват

Даниела Попова, ръководител на Апелативната специализирана прокуратура

- Прокурор Попова, Специализираният съд уважи искането на прокуратурата за постоянен арест на кмета на Галиче Ценко Чоков, неговият син и престъпната им група. Как ще протече разследването оттук нататък?
- До този момент сме представили пред съда 17 тома с доказателства за престъпната дейност на групата на Ценко Чоков. Предстоят още много действия, които трябва да бъдат извършени, за да можем да обосновем обвинителната ни теза.
- В каква друга насока ще протекат процесуално-следствените действия?
- Ще изискаме и преписки и дела, по които до настоящия момент е работено на парче от страна на съответните РПУ-та, в които са подавани жалби срещу Ценко Чоков и групата му. Имаме информация, че по някои от тези производства се е работило само донякъде.

Идеята е да не се работи на парче за отделни деяния. И ще ви дам пример. Единият от обвиняемите Касъм Касъмов е осъждан 5 пъти за използване на документи с невярно съдържание пред нотариус, с които са се придобивали имоти. Но навсякъде Касъмов е осъждан само на пробация, защото престъпната му дейност не е била разглеждана в цялост, а като отделни незаконосъобразни деяния.

Сега ние ще разгледаме както цялостната дейност на престъпната група на Чоков, така и дейността на всеки един от членовете й.
- Как си обяснявате поведението на магистратите от Бяла Слатина, които години наред са позволявали на Чоков да деребейства?
- Към този момент ще е пресилено от моя страна, ако кажа, че местните магистрати са се притеснявали да разследват Чоков, но за това говорят фактите. И по-специално, че Мартин Чоков е бил осъден само на възпитателна мярка за това, че е държал незаконно оръжие и боеприпаси. Той е бил оправдаван от съда в Бяла Слатина, след което Врачанският съд му е наложил наказание, което е било потвърдено от ВКС. Това говори, че тази престъпна група е пораждала страх до момента.
- Достатъчно добре ли ще бъдат защитени свидетелите, които са се осмелили да дадат показания срещу Ценко Чоков и бандата му?
- Колкото повече свидетели започнат да приказват, толкова по-малко ще бъдат уязвими.
Колкото и голяма да е престъпната група на Ценко Чоков, тя не може да се изправи срещу цялото население на село Галиче. Както казах - в интерес е колкото може повече свидетели да дадат показания. Ние осъзнаваме, че свидетелите са изправени пред риск, и се опитваме да им помогнем. Ще им окажем и защита съобразно закона и НПК, ако се наложи.

/Пред Блиц/

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай