Панов стана съдия №1 след честен мач

Панов стана съдия №1 след честен мач | StandartNews.com

Новият шеф на ВКС се пребори с лични драми и словесни атаки

"Дължим на обществото да има феърплей, борба на мнения, борба за право, борба за реформата". Това каза преди двадесетина дни тогавашният кандидат за председател на Върховния касационен съд Лозан Панов. Изборът в четвъртък доказа, че е изпълнил обещанието си. Десетчасовата процедура бе публична и прозрачна. Гласуването не породи съмнения, че някой е дал вота си двойно. За Панов гласуваха 17 членове на Висшия съдебен съвет, колкото беше задължителният минимум. За другия кандидат Павлина Панова дадоха вота си 6 точно толкова, колкото гласуваха против Панов. И двамата бяха достойни кандидати, ерудити, с професионални качества и морал да ръководят Върховния касационен съд.
И двамата показаха, че постът председател на ВКС не бе самоцел. Само че мнозинството във ВСС сметна, че Лозан Панов е по-добрият реформатор. Процедурата беше вторият пореден опит на ВСС да избере съдия номер 1. Първият беше през септември 2014 г.

Изборът на Лозан Панов е легитимен и няма основания да бъде атакуван. Въпреки че среди в неправителствения сектор видяха предизвестеност в него. Те изразиха съмненията за компрометиране на вота с действащата електронна система, която ВСС използва от години. И членове на съвета настояваха за вот с бюлетини, а всъщност накрая се оказа, че дори същите те решиха да гласуват електронно. И в това няма нищо необичайно и странно. Преди малко повече от две години с електронно гласуване бе избран и после назначен от ВСС за главен прокурор Сотир Цацаров. Тогава никой не обърна внимание на исканията на неправителствения сектор. Ако се прочете внимателно Мониторинговия доклад на Еврокомисията, в него няма изрична препоръка да се гласува с бюлетини. Въпреки това има няколко изречения по темата, които могат да послужат като повод президентът Росен Плевнелиев да откаже да а назначи Лозан Панов за председател. В събота ще стане ясно дали държавният глава ще издаде указ Панов да получи седемгодишен мандат начело на върховния съд. Ако обаче откаже, Плевнелиев ще извърши прецедент, защото президентът има право само веднъж да откаже подписването на указ. Може да се наложи ВСС отново да гласува за председател на ВКС.
Изборът на Лозан Панов

бе съпътстван с огромно напрежение и атаки

Група неправителствени организации буквално заляха с призиви, писма, изявления и директни ултиматуми членовете на ВСС. Това обаче не само, че не доведе до желания резултат, а втвърди мнозинството в съдебния съвет. Само преди два дни четири неправителствени организации поканиха Росен Плевнелиев да бъде на заседанието на ВСС, на което бяха изслушани кандидатите Панов и Панова, а след което се проведе и гласуването. Лозан Панов трябваше да устои не само на атаките, но да се пребори с тежки моменти в живота си. Той претърпя пътен инцидент - бе блъснат на пешеходна пътека в София и бе приет за седмица в болница с комоцио и счупена ръка. През декември той е погребал и баща си. Тогава Панов обяви, че се отказва да участва в избора. ВСС му даде обаче седмица да премисли и в крайна сметка той се реши да участва. Панов запази самообладание и показа доста модерен реформаторски подход при представянето си. Дори по време на изслушването директно се противопостави на мнозинството и настоя да се гласува с бюлетини. Според колеги на Лозан Панов, той е много ерудиран съдия, добър юрист, теоретик и преподавател, човек с много високи качества.

Въпреки напрежението, в което се проведе изборът, Панова и Панов демонстрираха уважително отношение един към друг. Той като истински кавалер дори й целуна ръка. Тя пък каза за съдия Лозан Панов в лично качество само добри неща. "Той е приятен събеседник, учтив, любезен, галантен мъж, смятам, че е много етичен колега". Панов определи колежката си като блестящ юрист. При представянето си в четвъртък във ВСС съдия Павлина Панова по нищо не отстъпваше като професионални качества и почтеност. Ако не беше се отказала да се яви на процедурата по избор на български съдия в Европейския съд за правата на човека в Страсбург, вероятно щеше да спечели безапелационно. Още през есента, когато се проведе първият избор за председател на ВКС, Панова получи гласовете на девет от членовете на ВСС. Сега обаче трима от тях дадоха вота си в полза на Панов. Не е ясно защо са се отказали да я подкрепят, но това едва ли е от разколебаване в професионалните и морални качества на Панова.

Безспорно е, че пред новия съдия номер 1 предстоят трудни дни. Веднага след избора Панов категорично заяви,че

няма да допусне намеса на която и да е друга власт

ако тя засяга независимостта на съдебната власт. "Реформите, които трябва да се състоят в съдебната система са дълбоки и трябва да се осъществят", каза Панов. Той подчерта, че като председател на ВКС ще се стреми да гарантира на съдиите, че те ще имат "нормалния климат за своята работа, така че да няма натиск върху тях". На него ще му се наложи много да работи и да може да мотивира колегите си да работят така, че да излязат от тежката имиджова криза на съдебната система. А изход има. Както спомена съдия Панов, той е в увеличаване на прозрачността и диалога с гражданите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай