Панов и Панова: Готвим промени заради бягствата на осъдени

Панов и Панова: Готвим промени заради бягствата на осъдени | StandartNews.com

Законодателни промени, които да прекратят възможността осъдените да не изтърпяват ефективно наказанията си, поискаха двамата кандидати за председател на Върховния касационен съд Лозан Панов и Павлина Панова. Пред БНТ двамата изложиха вижданията си по все по-разрастващия се проблем с бягствата на осъдени за тежки престъпления.

Съдия Панова припомни тълкувателното решение от 2012 г., според което самият факт на налагане на ефективно наказание в хода на производството на първа или на втора инстанция не може автоматично да води до задържане под стража.

"Трябва да се вземе предвид презумпцията за невиновност", изтъкна Панова. Според нея проблемът не е в практиката, а в законодателя.

Лозан Панов също заяви, че трябва да има законодателни промени и изтъкна, че подкрепя идеята за въвеждането на електронни гривни. Същевременно Панов подчерта, че прехвърлянето на отговорността между институциите - съд, прокуратура и МВР, не прави добро впечатление на никого.

"Не е това обликът на българското правосъдие, у нас има шанс лицето да е осъдено, но да не изтърпи своето наказание", коментира кандидатът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай