Отлагат съдебната реформа за есента (ОБЗОР)

Отлагат съдебната реформа за есента (ОБЗОР) | StandartNews.com

Важното е да има работещи промени, останалото е летен сън, каза Христо Иванов

Съдебната реформа остава за есента. Това стана ясно от думите на праводъсния министър Христо Иванов. "Има да се правят тежки и сериозни реформи, които засягат много играчи на терена, затова има шум и пиротехника. Според мен е важно да направим работещи промени в съдебната система в България, останалото е летен сън", коментира ресорният министър във Варна. Той и председателят на ВКС Лозан Панов участваха в публичните дебати на варненските магистрати за предстоящите промени в Закона за съдебната власт /ЗСВ/ и конституцията.

"Ще дискутираме проекта за съдебната власт, докато има какво да се каже", обясни Иванов в отговор на въпрос дали се отлага внасянето му в пленарна зала заради местните избори. "Местният вот няма никаква връзка с това, знаете, че остават няколко седмици до работата на парламента преди ваканция и бързането да се внася само за да се отбележи този факт, няма смисъл", каза още той. Според него не е необходима надпревара с времето, а трябва да се фокусира върху съдържанието. Разделянето на ВВС на две колегии е международен стандарт и това е стъпка за гарантиране на независимостта на съда, подчерта Иванов.
"В проектозакона има много позитивни идеи, смятам, че реформата не бива да бъде спряна. Всички сме заинтересувани съдебната система в България да изглежда по различен начин, защото това е дневният ред на обществото", каза и Лозан Панов, председател на ВКС. Неговата роля, каза той, е да убеди магистратите, че техният глас в публичните дебати има значение. "Те трябва да си кажат мнението за командироването и самата процедура на командироване, за имуществените декларации, които поставят съдиите в едно друго по-различно положение спрямо всички останали в държавата", каза Панов.
Магистратите ще подават имотни декларации, които се предвиждат за държавните чиновници, обясни пък още министърът на правосъдието Христо Иванов по-късно на срещата със съдии от варненския апелативен район. В проекта беше предвидено съдии и прокурори да подават повече данни за имотното си състояние, отколкото чиновниците, но заради многото критики при досегашните обсъждание министерството се е съгласило с притесненията. Имотните декларации ще са същите, с тази разлика, че ще бъдат подавани до Инспектората на Висшия съдебен съвет, обясни Иванов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай