Осъществиха трансфер на осъден български гражданин от Иран

Осъществиха трансфер на осъден български гражданин от Иран | StandartNews.com

Извършен е трансферът от Ислямска република Иран в Република България на българския гражданин Живко Стефанов Русев, изтърпяващ наказание от доживотен затвор в затвора „Евин" в Техеран, гласи съвместно съобщение на МП, ПРБ и МВнР.

Живко Русев бе арестуван от иранската полиция на 20 септември 2008 г. на паркинг в покрайнините на гр. Табриз, Ислямска република Иран. В управлявания от него товарен автомобил с български регистрационни номера бе намерено голямо количество хероин. На 2 ноември 2009 г. Трети състав на Революционния съд на област Табриз, Ислямска република Иран, произнесе присъда „доживотен затвор" срещу Ж. Русев за неговото съучастие в контрабанда на 338 кг хероин. След обжалване от Главния прокурор на Ислямска република Иран, на 17 септември 2011 г. присъдата „доживотен затвор" бе потвърдена с решение на Втори състав на Революционния съд на област Табриз и влезе в сила.
В настоящия момент Ж. Русев се намира в Софийския централен затвор.

Извършеният трансфер на Ж. Русев бе осъществен при тясната координация и взаимодействие между Министерството на правосъдието, Прокуратурата на Република България и Министерството на външните работи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай