Осъдиха Фонда за лечение на деца

Осъдиха Фонда за лечение на деца | StandartNews.com

Фондът за лечение на деца беше осъден от родителите на дете със злокачествено заболяване, заради отказ да се издаде разрешение за лечение в чужбина, съобщават от Центъра за защита правата в здравеопазването.

Детето е със злокачествено заболяване, което изисква комплексно ортопедично лечение, лъчелечение и химиотерапия и автоложна трансплантация на костен мозък.

Заявлението е подадено през август 2016 година. Общественият съвет на фонда е разглеждал три пъти случая. Според протоколите във всяко от обсъжданията са участвали повече от 2/3 от членовете на съвета. Протоколите обаче са подписани от по-малко от половината членове, като обяснението на фонда, дадено пред съда, е, че „много трудно се събират подписите на членовете на ОС".

Фондът е приел експертиза, в която се сочи, че лечението може да се извърши и в България, макар да е установено, че операция от този вид до този момент не е правена.

В експертизата също е посочена болница, в която може да се извърши химиотерапията, но не и болници, в които да се извършат останалите терапевтични дейности. По аналогичен казус през предишната година фондът е взел решение да финансира лечението в чужбина, отбелязват от ЦЗПЗ.

Съдът приема, че решението за отказ на фонда е немотивирано и при издаването му са допуснати съществени нарушения на нормативната уредба, поради което го и отменя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай