"Октопод" и "Червеи" в съда през септември

"Октопод" и "Червеи"  в съда през септември | StandartNews.com

Флоров ще свидетелства по делото за шестте "не" на Цветанов

След лятната ваканция съдът започва работа с разнообразна палитра от дела. От твърде забавни за публиката до знакови за държавата. Още на 10 септември е поредният епизод от сагата с пловдивската поетеса Албена Христова. Районният съд под тепетата ще търси в регистъра на вещите лица акушер-гинеколог, който да удостовери девствеността на 40-годишната дама. Делото за обида, което тя води срещу колегата си поет от клуб "Младост" - Николай Славов, бе отложено за 10 септември. Поетесата иска 3 бона за вербално наранена чест от Славов. Няколко болници в Пловдив отказаха да извършат медицинската експертиза за химена на Хинкова с мотив, че нямат достатъчно свободни специалисти за подобна дейност. За септемврийското заседание ще бъде призован свидетелят Кирил Димитров, за когото Хинкова се съмняваше, че може да е манипулиран. Тя поиска като свидетел да бъде разпитан журналистът Христо Казашки, макар че не е бил на сбирката на литературен клуб "Младост", когато тя се е почувствала обидена от реплика на Славов. Казашки посетил следваща сбирка, на която се обсъждала случката.

На 14 септември трябва да бъде готова назначената от съда тройна психиатрична експертиза на 38-годишния Пламен Петров,

обвинен за убийството на 7-годишната си дъщеря Пламена от Русе

Момиченцето почина навръх Великден миналата година след жесток побой от баща си. Втората съпруга на Пламен, Емилия Петрова, пък отговаря пред съда за това, че не се е притекла на помощ на детето. Според адвоката на обвиняемия досегашната експертиза е направена формално и не отчитала фамилната обремененост на подсъдимия. Неговият баща и леля по майчина линия също са страдали от психически заболявания. Новата експертиза трябва да изясни дали убиецът е съзнавал какво може да направи, докато удрял с дръжката на метла, юмруци и ритници 7-годишното дете, или е бил в състояние на остър афект. Русенският окръжен съд осъди на 27 януари т. г. Пламен Петров на 16 години затвор при първоначален строг режим, а Емилия бе оправдана. Заради процесуално нарушение обаче Великотърновският апелативен съд отмени решението и върна делото за повторно разглеждане. Така на 1 юни се състоя първото заседание, когато бе назначена експертизата.

На 14 септември продължава и делото срещу Цветан Цветанов за шестте "НЕ", по което бившият вътрешен министър е подсъдим за неизпълнение на служебни задължения. По това дело Цветанов е обвинен за това, че не е разрешил шест пъти използването на СРС срещу бившия ръководител на антимафиотите от Велико Търново Орлин Тодоров. На предишното заседание през юли съдът поиска събиране на допълнителни доказателства. Сред тях и това да се изясни

дали има обвинения срещу Орлин Тодоров

дали има съдебен процес и на какъв етап е той. МВР трябва да предостави справка дали тогавашният главен секретар Калин Георгиев е отсъствал в периода и ако е така, бил ли е заместван и от кого. Апелативният съд поиска още да разпита като свидетел бившия шеф на ГДБОП Станимир Флоров както и бизнесмена Петър Христов. Така те ще бъдат призовани за разпит на следващото съдебно заседание. А самият Цветанов е категоричен, че няма връзка между него и Орлин Тодоров. Адвокатът му Менко Менков също настоява, че за тях никога не е имало съмнение, че към онзи момент Цветанов не е познавал Орлин Тодоров.

14 септември е датата и когато ще бъде гледано делото за екстрадиция в Италия на шефа на "Техномаркет" Николай Китов. Италианските власти ще поискат европейска заповед за арест във връзка с разследване за укриване на ДДС в град Монца. Съдът поиска от италианските си колеги допълнителни гаранции, че в случай на присъда и на неналагане на мярката за неотклонение Китов ще ги изтърпи у нас. Магистратите възложиха и нов превод от италиански на български от европейската заповед за арест. Според Китов съдебната сага с него е удар срещу българския износ.

Експертна оценка се чака и по делото на Емилия Масларова

което бе отложено за 19 септември. Бившият министър на труда и социалната политика е обвинена в престъпление по служба, за присвояване в големи размери. Подсъдими по делото, освен Масларова, са и Иван Кръстев, Венцислав Драганов, Михаил Методиев, Росен Стефанов. Експертизата за електроинсталации и ВиК, както и чертеж от община Стара Загора, трябва да бъдат готови до 19 септември.

След като на 8 юли в Специализирания наказателен съд не успя да започне делото срещу Алексей Петров и останалите подсъдими за участие в организирана престъпна група за рекет и изнудване, то беше насрочено за 23 септември. Делото, известно като "Октопод", беше прекратено в Софийския градски съд, тъй като съдията по делото Румяна Ченалова беше отстранена. Заместилият я докладчик Атанас Атанасов препрати делото към Специализирания наказателен съд. Това се случи след промени в Наказателния кодекс, според които делата, свързани с действията на организирана престъпна група, се прехвърлят в компетенциите на Специализирания наказателен съд. Делото "Октопод" стартира на няколко пъти след шумната акция преди пет години.

Вероятно при закрити врата ще се гледа делото срещу Владимира Янева, заради т.нар. разработка "Червеи". То бе отложено за 29 септември, за която дата страните са призовани за предварително изслушване. Според обвинителния акт бившият председател на Софийски градски съд Владимира Янева е извършила престъпление по служба, а Тодор Костадинов документно престъпление и компютърно престъпление. Тя е обвинена за това, че в периода от 12.09.2013 г. до 25.03.2014 г., като съдия и председател на СГС, два пъти е разрешила използване и два пъти е разрешила специални разузнавателни средства (СРС) в нарушение на Закона за СРС. Бившата председателка на СГС отива на съд заедно с бившия директор на дирекция "Вътрешна сигурност"-МВР Тодор Костадинов. Неговото обвинение е за продължавано документно престъпление и за компютърно престъпление.

Янева е с мярка за неотклонение "подписка".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай