ОБЗОР: Започна процесът за атентата в "Сарафово"

ОБЗОР: Започна процесът за атентата в "Сарафово" | StandartNews.com

Двама души, за които се смята, че са свързани с ливанската групировка „Хизбулла", са изправени пред съда задочно в България заради смъртоносното бомбено нападение срещу израелски туристи през юли 2012 г.

Експлозията пред терминала на летището в Бургас разкъса туристически автобус, който е трябвало да достигне до черноморски курорт край града. Петима израелци и шофьорът на автобуса загинаха и мъжът, обвинен, че е поставил взривното устройство – френско-ливанският гражданин Мохамад Хасан Ел-Хюсейни бе убит. Все още не е ясно дали той е трябвало да умре във взрива или устройството се е задействало случайно.

Българските прокурори са повдигнали обвинения в средата на 2016 г. срещу двама потенциални съучастници, чието местонахождение остава неизяснено, въпреки издадената от Интерпол заповед за арест. Двамата са идентифицирани като ливанско-австралийския гражданин Мелиад Фара и ливанско-канадският гражданин Хаса ел Хадж Касан, за които се смята, че имат връзки с „Хизбулла".

„Те ще бъдат съдени задочно за терористично нападение и за убийство на няколко души, както и за редица други престъпления като подправяне на документи и подготовката на терористичен акт", заяви прокурор Красимир Тренчев.

Нападението изигра сериозна роля в решението на ЕС да обяви въоръженото крило на „Хизбулла" за терористична организация.

Съдът в София е изслушам показанията на няколко свидетели, присъствали в летището по време на взрива. Очаква се по-късно оцелелите и роднините на жертвите при нападението да дадат също показания.

Следващото съдебно заседания ще бъде на 6 и 7 февруари.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай