ОБЗОР: Парите от подкупа на Иванчева върнати на Ваклин

ОБЗОР: Парите от подкупа на Иванчева върнати на Ваклин | StandartNews.com

Парите, използвани за подкупа, заради който бяха задържани кметът на "Младост" и още двама, са върнати на Александър Ваклин, за когото се казва, че ги е предоставил на разследващите органи при акцията за корупция срещу Десислава Иванчева, зам.-кмета Биляна Петрова и Петко Дюлгеров, информира БТА. Това стана ясно от пледоарии на адвокатите на тримата обвиняеми по време на съдебния процес, в края на който ще стане ясно дали съдът ще уважи искането на прокуратурата лицата да останат за постоянно в ареста.

Според адвокатите на Десислава Иванчева, Биляна Петрова и Петко Дюлгеров, има подписан протокол за връщането на парите на 17 април и съответно в момента липсва веществено доказателство. Адвокатите и на тримата казаха, че това означава липса на предмет на делото. Те отбелязаха и че няма разрешение на съда за белязване на банкнотите. Прокуратурата заяви обаче, че парите са налични.

Според Марин Марковски, адвокат на Десислава Иванчева, няма нито едно доказателство, че тя е поискала подкуп. По думите му, в обясненията на Дюлгеров има противоречия и неточности. Марковски каза още, че в показанията на Александър Ваклин, който е дал парите за подкупа, не се казва, че Иванчева му е искала пари. Марковски каза още, че има мощни строителни интереси в кв."Младост", защото им се пречи да строят.

От пледоарията на Иван Иванов, един от адвокатите на Биляна Петрова, стана ясно, че от 13.00 часа в деня след задържането й до 18.20 ч., когато е била привлечена като обвиняема, е била неправомерно задържана. Според прокуратурата през това време тя е била свободна, но защитата контрира, че в този период Петрова не е имала лични документи и е била под охрана. Също така на Петрова няколко часа не й е било разрешено да отиде до тоалетна в деня на задържането й и това е станало на по-късен етап, като тя е била с белезници придружавана от служителка от службите.

Пред медиите адвокатът на Петко Дюлгеров Мариана Тодорова каза, че парите за подкупа са върнати на Ваклин от служител в КПКОНПИ. Тя обаче не е видяла в кориците на делото да има протокол, че парите са дадени обратно пак на прокуратурата. И допълни, че не става ясно кой е белязал парите. В показанията на Дюлгеров, при задържането му, се казва, че той е бил търсен многократно от Ваклин за бързо придвижване на преписка, която е била забавена в община "Младост".

"Да, моят клиент в присъствието на служебен защитник е казал, че е получил пари от г-н Ваклин", каза Тодорова и допълни, че на Дюлгеров са му обещани от Ваклин 10 процента от парите. Но уточни, че не става ясно никъде защо Ваклин е дал пари на Дюлгеров.

Адвокат Тодорова каза още, че по делото към момента няма приложени СРС-та, но прокуратурата уточни, че тепърва те ще бъдат приложени.

Мариана Тодорова каза, че всеки сам може да си отговори на въпроса дали по-късно към делото може да се приложи протокол, че парите върнати на Ваклин са предадени обратно на прокуратурата. И обясни, че ако такъв документ се появи, то прокуратурата не е предоставила на съда всички налични доказателства при разглеждането на мерките на обвиняемите.

Съдът се оттегли, за да вземе решение какви мерки за неотклонение да определи на обвиняемите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай