Объркали адвокатски хонорар с рушвет за Ченалова

Объркали адвокатски хонорар с рушвет за Ченалова | StandartNews.com

Съдийката попаднала между шамарите на воюващи енергийни търговци

Версията на свидетеля Димитър Попов изобщо не стигна до разследване

Подкупът, който уж съдия Румяна Ченалова взела, за да реши дело за 12 млн. лева в полза на фирмата "Обединени енергийни търговци", всъщност е хонорарът на адвоката по делото. Това разкриха пред "Стандарт" източници, близки до дружеството. Става дума обаче не за 690 000 лв., а за 390 000 лв. Това е минималната ставка на адвокатското възнаграждение върху материалния интерес от близо 12 млн. лв., колкото е искът по делото. Парите трябвало да бъдат преведени към адвокат Димитър Данаилов.

Версията за рушвета идва от твърдение на свидетеля по делото срещу Ченалова Димитър Попов. Според показанията му общо 690 хил. лв. е трябвало да бъдат преведени в сметката на брата на съдийката Станимир Ченалов, за да бъде решено делото в полза на "ОЕТ". На практика обаче сметката е открита на името на Димитър Данаилов, а счетоводителка с малко име Светлана му превела част от парите - 100 хил. лв. Адвокатът Данаилов обаче се обърнал към шефа на ОЕТ Ангел Божилов с питане защо не получава цялата сума. След негово нареждане, по думите на свидетеля Попов,

адвокатът уж бил получил и остатъка до 690 хил. лв.

500 бона трябвало да вземе Ченалова, а другите били за посредниците, твърди Попов пред прокуратурата.
"Версията издиша и това е проверимо по документи. От тях е очевидно, че сумата е 390 000 лв., но това е само хонорар за адвоката, а рушвет няма", твърдят близки до "ОЕТ".
В своя подкрепа те посочват и факта, че прокуратурата така и не повдигна обвинение за подкуп срещу скандалната съдийка въпреки първоначалните анонси.

Обвинението срещу Ченалова е за добавяне на 3 фактури към изследваните от вещото лице по делото, заведено от "ОЕТ" срещу НЕК. Причината са събрани такси за 12 млн. лева от държавния холдинг, за които Върховният административен съд решава, че са незаконно събрани. Според фактурите трябва да се установи реалният иск на "ОЕТ". Вещото лице обаче пропуснал три от тях, затова от частната компания поискали те да бъдат присъединени към съдебно-счетоводната експертиза. Ченалова следва да ги допусне, защото иначе би ощетила ищеца. Тя прави точно това, но само тя може да обясни защо е избрала варианта да промени стария протокол от 26 март, за да може да присъедини 3-те фактури на 22 април.
"В крайна сметка може да се говори за техническа грешка. Действието й по никакъв начин не води до ощетяване на някоя от страните, защото това е част от иска", смятат юристи. Размерът му се изчислява от вещото лице вследствие на представените фактури, а съдията по принцип приема заключенията му.

Всъщност Ченалова никога не решава това дело, защото е отстранена от Висшия съдебен съвет.
"ОЕТ" пристъпва към въпросния съдебен иск, защото въпреки решението на ВАС

не може да си прибере парите без ново дело

Шефът на частното дружество Ангел Божилов няколко пъти се опитва да сключи споразумение с НЕК. Той предлага вместо да получи парите си, в рамките на 1 година да купува еленергия по пазарни цени, като дори предлага тя да е в часовия диапазон, когато се произвежда от ВЕЦ-ове и е с най-ниска себестойност за държавната компания. Отговор обаче не последва. Така се стига до делото в съда, което е разпределено на Ченалова.

Така съдийката попада във водовъртежа на една стара и продължителна война. Тя се води между собственика на "ОЕТ" Ангел Божилов, от една страна, и бившия царски депутат Димитър Ламбовски и неговия приближен Димитър Попов, които също са търговци в енергийния бизнес чрез компанията "Вивид пауър". Двете страни са на нож заради сделка за ток в Гърция на стойност 20 млн. лв.

Отделно имат и други неуредени сметки, заради които през 2012 г. "Вивид Пауър е осъдена от турския клон на "ОЕТ". В решението на Арбитражния съд към БТТП е посочено, че фирмата на Ламбовски трябва да плати близо 3,1 млн. евро плюс още 105 000 евро за лихви и съдебни разноски. На 15 ноември пък Софийски районен съд осъжда вече бившата фирма на Ламбовски "Имобилиен Фервалтунг" на 1,007 млн. евро плюс 39 406 лв. държавни такси, пак заради невърнат кредит към "ОЕТ".

Ламбовски първоначално е управител и собственик на дружеството, след това изпълнителен директор става Димитър Попов, преди то да бъде прехвърлено на някой си Марио Биволаров.
Ангажирането на Димитър Попов като свидетел срещу Ченалова е опит да се "удари" неприятелския лагер на "ОЕТ", гласи версията на близките до Божилов. Те не пропускат да припомнят, че на свидетеля Попов наскоро са конфискувани имоти за 125 000 лв. заради присъда за източване на ДДС от 2006 г. в размер на 530 000 лв. От половин година Попов е разследван от специализираната прокуратура за рекет над Божилов.

"Така Ченалова на практика е попаднала между шамарите на спорещи енергийни търговци, заради съмненията, че играе в полза на "ОЕТ", обясняват магистрати. В крайна сметка версията за рушвет, взет от съдийката, изобщо не стигна до разследване, но пък остана като внушение в обществото, коментират юристи.

 

Черната котка на Темида

Прочу се с "Октопод", скандализира със "Соло" и бе разжалвана за "Белведере"

Румяна Ченалова е на път да си спечели славата на най-скандалния магистрат в последните 2-3 години. Малко от колегите й могат да се похвалят с толкова превъплъщения - от адвокат през съдия в наказателно отделение до раздаваща правосъдие по административни дела. Където и да отиде обаче, Ченалова винаги е замесена в съмнителни сделки.

Името й става публично известно около сагата с делото "Октопод" срещу групата на Алексей Петров. Малко след като пое процеса, стана ясно, че срещу съдийката има неприключило разследване в Македония. Приблизително по същото време излязоха наяве и текстове от СРС-та, в които Ченалова в миналото си битие на адвокат говори за "кошници с плодове". Фразата веднага бе вкарана в контекста, че това всъщност е завоалирано искане на подкуп. Така Ченалова не завърши делото "Октопод", но пък се прочу скандално с решението си по делото за двойното убийство пред столичната дискотека "Соло".

В него тя оправда подсъдимия заради липсата на оръжието. Изведнъж Ченалова бе преместена в административното отделение, където пак се прочу с делото "Белведере". Действията й бяха окачествени като буквално спиране на бизнес дейността на дружеството и фалирането му с магистратски похвати, а за пръв път дипломат от най-висок ранг като френския посланик се опълчи срещу своеволието на съдийката. След това ВСС я отстрани от работа за 6 месеца. Не след дълго започна и последната сага с "ОЕТ", което Ченалова така и не успя да завърши заради махането й.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай