Новият председател на ВАС встъпи в длъжност

Новият председател на ВАС встъпи в длъжност | StandartNews.com

Новият председател на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков официално встъпи в длъжност.

Той бе избран за поста по безпрецедентен начин – от два различни състава на Висшия съдебен съвет. Първо Чолаков бе избран от предишния състав на ВСС, преди да изтече мандатът му. Президентът Румен Радев обаче отказа да издаде указ за назначаването му с мотива, че председателят на ВАС трябва да бъде избран от новия състав на ВСС. Така се стигна до второ гласуване, което препотвърди решението Чолаков да бъде председател на ВАС. И при двете гласувания той получи подкрепа от 20 гласа, при необходими 17.

В речта си Георги Чолаков заяви, че е важно да се отстоява правото и справедливостта. Той беше категоричен, че няма да раделя колегите си на такива, които са подкрепили кандидатурата му и другите, които са имали различно мнение.

"Независимост, прозрачност и достъпност, справедливост и навременност - това са основите на правовата държава и на обективното и безпристрастно правораздаване", посочи Чолаков и заяви, че ще работи за гарантиране на независима и компетентна работа на всички съдии. Той си поставя за цел ВАС и 28-те административни съдилища в страната да се развиват и да се усъвършенстват, да подкрепя административните съдии в утвърждаването на добрите практики в правосъдието. Заедно с моите колеги ще работя за това съдът да се утвърди като институция, която се ползва с високо обществено доверие. 

Той посочи и проблемите, върху които ще работи през мандата си - натовареността на съдиите и условията им на труд, достъпността на гражданите до правосъдие и въвеждане на електронно правосъдие с цел улесняване на работата на съда. 

Георги Чолаков благодари на членовете и на двата състава на ВСС, които гласуваха неговия избор за длъжността. 

"Аз съм съдия, вярващ в споделените цели и в колегите си", заяви още той, но посочи, че работата, която ще постигне тези цели, няма да бъде завършена в първите 100 дни, нито в първите година или две от мандата му. 

Преди да предаде поста, досегашният председател на ВАС съдия Георги Колев благодари на колегите си от съда и от Висшия съдебен съвет. Той заяви, че за последните седем години административното правосъдие в България е на изключително високо равнище и това мнение се споделя и от европейските институции. Колев изрази надежда, че наследникът му на поста ще постигне това, което той самият не е успял. По думите му, достъпът на всички граждани до справедливост е основна цел на административното правосъдие. Той пожела на колегите си от ВАС да продължават да бъдат професионалисти и винаги да поправят грешките си.

Предшественикът връчи на Георги Чолаков специален ключ - ключ към доверието на колегите му и му пожела тази врата винаги да остане отворена за него.

От своя страна новият председател връчи на Георги Колев Златната значка на Върховния административен съд. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай