Никой не кандидатства за председател на ВКС

Никой не кандидатства за председател на ВКС | StandartNews.com

София. На този етап няма внесени кандидатури за председател на Върховния касационен съд (ВКС), стана ясно по време на днешното заседание на Висшият съдебен съвет (ВСС), съобщи агенция „Фокус". По закон в двете поредни заседания след откриване на процедурата членовете на съвета могат да внасят предложения за кандидатури за председател на ВКС. 

Процедурата беше открита за втори път миналата сряда, 20 ноември, тъй като мандатът на настоящия председател на съдилището Лазар Груев изтече миналата седмица. Тогава поста временно пое съдия Таня Райковска. Първата процедура за избор на председател на ВКС се провали на 25 септември, тъй като нито една от кандидатките – Павлина Панова и Таня Райковска, не успя да събере необходимите 17 гласа.

Остава възможността на заседанието на 4 декември да бъдат внесени кандидатури за поста, за да не се провали отново процедурата.

Според приетата от ВСС хронограма до 11 декември кандидатите трябва да представят концепциите с вижданията си за управление на съда. На 19 януари Етичната комисия трябва да излезе със становище за притежаваните от кандидатите нравствени качества, а ден по-късно Комисията по предложенията и атестирането ще да обяви дали те имат и необходимите професионални качества за високия пост. Насрочената дата за избор на председател на ВКС е 29 януари 2015 г.

Председателят на ВКС се назначава и освобождава от президента по предложение на Висшия съдебен съвет.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай