На първо четене: Цацаров може да спира финансови операции

На първо четене: Цацаров може да спира финансови операции | StandartNews.com

Правната комисия прие на първо четене промени в Наказателно-процесуалния кодекс, според които в изключителни случаи главният прокурор или определен негов заместник да може да спре финансова операция или сделка за имущество за срок от 48 часа.

За промените в НПК гласуваха 14 депутати , 4-ма се въздържаха и никой не се обяви против. При промените в ГПК отново 14 народни представители се обявиха за, трима се въздържаха и никой не беше против.

Председателят на комисията Данаил Кирилов припомни, че между първо и второ четене на приемането на текстовете в комисия може да възникнат промени. Поправките в законодателството, което да позволи на държавното обвинение да взима страна в сделки между юридически лица, бяха внесени от петимата депутати от четири групи – Цветан Цветанов – ГЕРБ, Валери Симеонов – ПФ, Четин Казак – ДПС, Красимира Ковачка и Стефан Кенов – БДЦ. 

Предвижда се органите на досъдебното производство да вземат необходимите мерки за предотвратяване на умишлено престъпление или друго общоопасно действия, както и временно да изземват средствата, с които би могло да се извърши престъплението. Действията на прокуратурата ще подлежат на първоинстанционен съдебен контрол, докато 48-часовото спиране на финансова операция или сделка, е изключение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай