14:20 ч.

11.09.18

2 мин.

0

1

0

На 25 октомври върховните съдии избират двама за Конституционния съд

от редактори |

На 25 октомври върховните съдии избират двама за Конституционния съд

На 25 октомври върховните съдии ще се съберат, за да изберат двама конституционни съдии. За тогава се очаква да бъде насрочено съвместното общо събрание на Върховния касационен съд и Върховния административен съд, съобщава сайтът news.lex.bg. Предстои заповедта за това да бъде подписана от председателите на ВКС и ВАС Лозан Панов и Георги Чолаков.


На 12 ноември изтичат мандатите на Румен Ненков и Стефка Стоева (избрани от съдебната квота), на Цанка Цанкова (излъчена от Народното събрание) и на Кети Маркова (назначена от президента). Върховните съдии ще трябва да изберат двама нови членове на КС, а парламентът и президентът – по един.


По негласно споразумение между ВКС и ВАС, когато предстои избор на двама представители на съдебната власт в Конституционния съд, върховните съдилища си поделят местата.


На днешното си заседание пък правната комисия на Народното събрание ще обсъжда процедурните правила за условията и реда за предлагане на кандидати, публичното оповестяване на документите, изслушването на кандидатите и избор на съдия в Конституционния съд. Това е първият етап, с който започва процедурата по избора.


От месеци в медиите се спрягат имена на високопоставени юристи за конституционни съдии – на правосъдния министър Цецка Цачева, на председателя на ВКС Лозан Панов и на неговия заместник Павлина Панова, на главния прокурор Сотир Цацаров, на съдиите от ВАС Галина Солакова и Георги Колев, на бившия зам.-шеф на НС и депутат от БСП Янаки Стоилов и др.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 21:31 · 11.09.2018
Пука им на тия за конституцията, те си гледат само интереса - ако им се бутне гювеч, значи е конституционно...
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент