Мозъкът на атентата срещу Алексей Петров - пред съда

Мозъкът на атентата срещу Алексей Петров - пред съда   | StandartNews.com

Считаният за мозък на атентата срещу Алексей Петров Роман Логвиненко ще се изправи пред съда днес. Апелативните магистрати ще заседават по мярката му за неотклонение, като самият Логвиненко има здравословни проблеми и иска да бъде освободен.

Логвиненко има трима украински съучастници за извършения на опит за покушението с гранатомет срещу Алексей Петров. Това съобщи заместникът на главния прокурор Борислав Сарафов във връзка с разкриването на извършителите.

"Към настоящия момент Софийската градска прокуратура е привлякла като обвиняеми Роман Логвиненко с мярка "задържане под стража", потвърдена за останалите трима, включени с червен бюлетина за международно издирване от Интерпол. И четиримата извършители са украински граждани. Обвинението, което е повдигнато на Роман е присъствено, на останалите трима е задочно", уточни Сарафов.

"Четиримата са обвинени за това, че през периода от неустановена дата в началото на пролетта на 2014 г. до 29 октомври 2015 г. са направили опити умишлено да умъртвят повече от едно лице, а именно Алексей Петров и неговия шофьор, като са произвели два броя изстрели с гранатомет. Деянието е извършено предумишлено. Снарядите не са проникнали в автомобила и не са умъртвили возещите се в него", каза той.

Сарафов посочи, че обвиняемите са проявили изключителен професионализъм. Той обясни, че обвинението е започнало с начален етап през пролетта на 2014, тъй като те са проучвали жертвата в период на година и половина.

"Установили са нейните навици и начина на охрана. Установили са методите и средствата и действията на охраната на жертвата. Проучили са всички особености на терена като се камуфлирали, както като клошари, така и с камуфлажно облекло. Подбрали са единственото възможно оръжие, което би могло да доведе до смъртта на набелязания от тях обект", коментира още Сарафов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай