08:00 ч.

15.07.15

1 мин.

2019

0

0

Конституционният съд отмени текстове от Закона за бюджета

от Ваня Христова |

Конституционният съд отмени текстове от Закона за бюджета
Снимка: Виктор Леви, архив

Конституционният съд (КС) уважи искането на главния прокурор Сотир Цацаров и обяви за противоконституционна разпоредбата от Закона за бюджета, която спря субсидията на съдебната власт. Това стана с единодушно - с 12:0 гласа.


Съдиите са възприели аргументите на докладчика Пламен Киров, че разпоредбата в закоба, според която "неизпълнението на приходите в бюджета на съдебната власт не се покрива с допълнителна субсидия от централния бюджет", е в противоречие с Конституцията.


"Ще се съобразим с решението на съда". Това обявиха от ведомството на финансовия министър Владислав Горанов и уточниха, че не се налага актуализация на бюджет 2015. По този начин държавата ще е длъжна да дофинансира съдебната власт, ако не й стигат приходите, пише "Де факто", цитиран от БГНЕС.


Забранителният текст от закона за бюджета противоречи на принципите на правовата държава, разделението на властите и на условието по конституция, че бюджетът на съдебната власт е самостоятелен, пише в решението на съда.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент