Кметът на Галиче и синът му осъмнаха с белезници (ОБЗОР)

Кметът на Галиче и синът му осъмнаха с белезници (ОБЗОР) | StandartNews.com

Ценко и Мартин Чокови задържани за лихварство и принуда

Иззети са пари, документи за покупка на имоти, пълномощни, телефони

Скандалният кмет на село Галиче Ценко Чоков и малкият му син Мартин осъмнаха днес оковани с белезници. Антимафиоти закопчали в ранни зори Чоков, който е разследван като главатар на организирана престъпна група за лихварство, рекет и палежи. Акцията бе ръководена от Специализираната прокуратура. Абитуриентът Мартин Чоков, който е ареста с баща си, през последните години стана редовен клиент на Темида по различни обвинения. За 24 часа бяха задържани и още 12 души в Галиче, а над 50 адреса са били претърсени от разследващите. Иззети са пари, документи за покупка на имоти, пълномощни от името или в полза на Ценко Чоков, телефони и други доказателства. Другият син на кмета - Спас, е арестуван в апартамента в София.

Галиче почерня от ченгета днес сутринта. "В селото не може да прехвръкне пиле. От всеки ъгъл се подават жандармеристи", коментираха местните. От рано са започнали претърсванията в къщите. По неофициална информация кметът Ценко Чоков е бил задържан около 7 ч. в Младежкия дом. След като белезниците щракнали на китките му, е бил отведен в кметството, където са продължили с претърсванията. По думите на жената на Чоков - Цветелина Нелова, операцията е "разбила психиката" на цялото семейство. "Ако ще ни съдят - да ни съдят", заяви гневно тя. Специализирана полицейска операция, която е подготвяна близо два месеца, стартирала в сряда късно вечерта, съобщи вътрешният министър Румяна Бъчварова. По време на акцията баретите задържали 12 човека в домовете им. В същото време прокуратурата във Враца продължава с разследването на поредния палеж, който е извършен в селото. В нощта срещу вторник в Галиче

изгоряха два автомобила, собственост на Ивка и Емил Ценьови

Семейството твърди, че е в конфликт с кмета Чоков, тъй като синът им Венцислав бил застъпник по време на последните местни избори на опонента Веселин Тушинов. В сряда следобед е бил задържан и Венцислав Николов - младежът, който твърдеше, че е видял как кметът Чоков пали една от двете коли на семейството му и после избягал. Въпреки това Николов се е провалил на детектора на лъжата днес.

От държавното обвинение съобщиха, че няма повдигнати обвинения за палежа. Изчакват се експертизи, които са ключови за разследването. Няколко души са били привиквани на разпит в полицейския участък в Бяла Слатина. Взети са и натривки, които се изследват от вещите лица. Между семейство Ценьови и кмета имало и друг спор - за имот. Парцелите на управника се застъпвали с тези на фамилията, което породило пререканията. Веселин Тушинов днес бе привикан също на разпит от разследващите. В началото на април джипът на кандидата за кметския пост в Галиче бе опожарен в дома на баща му. Това беше третата запалена кола, собственост на Тушинов. Близо 10 са покушенията срещу Веселин. Част от тях са прекратени, други били висящи.

Срещу кмета Ценко Чоков има и дело за документно престъпление като длъжностно лице. В началото на март от прокуратурата в Бяла Слатина внесоха обвинителния акт срещу него. Кметът е подведен под отговорност заради това, че нарушил закона за нотариусите при сделка с имот.

Няколко дела вървят срещу сина на кмета - Мартин. Чоков младши вече има зад гърба си условна присъда и при следващо наказание

ще трябва да го изтърпи зад решетките

Едно от делата, които се гледат срещу него, е за побой на 19-годишния Радослав Илиев от Галиче. Мартин заяви, че е готов да се подложи на полиграф, за да докаже, че е невинен. Според него и баща му цялата случка е инсценирана, за да го тикнат зад решетките. Другото дело, което е висящо, е за побой в дискотека в Бяла Слатина. По него са подсъдими няколко души, сред които и Спас Чоков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай