Иванчева не е нарушила закона, като е работила от ареста, увери Марковски

Иванчева не е нарушила закона, като е работила от ареста, увери Марковски | StandartNews.com

Съгласно закона до влизането в сила на присъда Десислава Иванчева е невинна, а до този момент не бе отстранена от длъжност, така че тя е на длъжност кмет. Това обясни пред NOVA Марин Марковски, който е адвокат на Иванчева. В сряда съдът отстрани от длъжност кметицата на столичния район "Младост" по искане на прокуратурата.

От държавното обвинение обясниха, че Иванчева продължавала да упражнява правомощията си на кмет, като пращала документи от ареста до общинската администрация. По този начин преди дни тя уволнила заместника си Румен Русев и назначила за временно изпълняващ кмет на „Младост" пиара на района Петър Кърджилов. Съдът призна, че съществува законова празнота относно казуса, но че не може обвиняем да има законовото право да уволнява свидетели по делото, какъвто се явява Румен Русев.

"Не могат да я отстранят, докато още няма присъда и затова тя да ги облекчи си пускаше молби за отпуска, други молби, тъй като следва задочно. Искаше да облекчи ръководството на общината, но явно това е доста трудно. В отношенията си с колегите тя е подписала документи - заповеди за отстраняване, назначаване, но това е с цел все пак да има някой заместник-кмет. В името на истината - тази жена си гори за работата", твърди Марковски.

"Това, че тя е подписала някой да бъде назначен, някой да бъде уволнен няма нищо драматично, тайнствено, няма нещо опасно", каза Марковски. Той посочи, че не знае дали Иванчева е предавала документи чрез майка си, но е категоричен, че това няма значение. "Правилният поглед към нещата е: тя нарушила ли е закона с това нещо. Категорично не. Защото тя не е отстранена дисциплинарно по предвидения от закона ред", каза адвокатът.

Защитникът открои друг аспект: "Другото, което според мен е по-тревожно, то не е и съвсем случайно - тази процедура, която прокуратурата образува за отстраняването от длъжност. Тя можеше да го направи и досега. Прокуратурата казва "отстраняваме госпожа Иванчева от длъжност, тъй като тя с действията си от ареста въздейства на свидетели и по този начин пречи на разкриването на истината". Звучи много авторитетно, много сериозно, още повече че имаме и авторитета на Специализираната прокуратура. Но това категорично не е така". По думите на Марковски Иванчева не е въздействала по никакъв начин на никого, защото всички свидетели са дали показания. Доказателствата по делото изключват категорично показанията на свидетелите в общината, каза още адвокатът "Имаме обвинение за искане на подкуп и вземане на пари. Има един свидетел - Ваклин, и веществено доказателство - кашонче с пари. Няма свидетели, които да са виждали, които да са наблюдавали това нещо, няма свидетели, пред които да е разказвано", обясни защитникът.

Показанията на свидетелите в общината не били пряко свързани с предмета на делото, допълни адвокатът. Следователно не може да се въздейства на свидетелите, тъй като единственият решителен свидетел по делото е Ваклин, каза Марковски.

Той обясни, че ще бъде пусната жалба срещу решението на съда за отстраняването от длъжност. „Тя може да поиска сама да се оттегли", каза адвокатът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай