Искат постоянен арест за Миню Стайков, търсят сина му в Европа

Искат постоянен арест за Миню Стайков, търсят сина му в Европа | StandartNews.com

Прокуратурата ще поиска постоянен арест за Миню Стайков и още двама души, които са обявени за издирване. Синът му Стайко Стайков пък е обявен за издирване с европейска заповед за арест, тъй като е в чужбина. Това стана ясно от пресконференция, на която бяха дадени подробности за разследването. В нея участваха ръководителят на Специализираната прокуратура Даниела Начева, наблюдаващият разследването прокурор Ангел Кънев, главният секретар на МВР главен комисар Младен Маринов, заместник-председателят на ДАНС Николай Ненков.

По думите на Даниела Начева, до момента са обвинени осем души за участие в организирана престъпна група, създадена с цел продажба на акцизни стоки без бандерол, извършване на данъчни престъпления и пране на пари. На петима от тях, включително Миню Стайков, обвиненията са предявени пряко.

Към момента прокурорите все още уточняват кой от задържаните е ръководил организираната престъпна група.

Предявените към момента обвинения за данъчни престъпления са за периода 2009-2010 година, но работата на разследващите продължава, уточни ръководителят на Специализираната прокуратура. По думите на Начева, организираната престъпна група е действала в периода от 2009 до 2018 година.

Наблюдаващият прокурор Ангел Кънев допълни, че са назначени 40 данъчни ревизии на различни дружества.

"При операцията са направени претърсвания на 38 адреса. Събрали сме конкретни документи - пълномощни, печати и електронни подписи, които директно ни насочват към високите нива на тази организирана престъпна група", обясни той.

След извършените обиски в промишлените бази на "Винпром Карнобат" и "Топаз мел" от държавното обвинение са сезирали Агенция "Митници", която извършва инвентаризация на всички складови наличности. След това ще бъдат извършени и ревизии.

"Установили сме и парични потоци с неустановени източници. Тези пари се влагат в легалната икономика чрез различни трансфрери между свързаните фирми. Към момента сме събрали категорични доказателства за извършени данъчни престъпления за над 1 милион лева - това е възстановен данъчен кредит на 2 дружества след представени подправени документи", каза още Даниела Начева.

Прокурор Кънев допълни, че разследването на организираната престъпна група е започнало след разбиването на нелегалната фабрика за цигари в Карнобат през юли.

"Фабриката за цигари и е установена в Северната промишлена зона в Карбонат - сградата е собственост на фирма на сина на кмета на града. Използвали са хора от бившите съветски републики като работници. Не е била консумиран дори ток. Оборудването е за над 4 милиона лева с най-ново поколение генератори. Произвеждали са 2000 цигари на минута, които са пласирани в страната, но и в държави от ЕС. Фабриката над година е работила непрекъснато", обясни той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай