Христо Иванов: В съдебната система има корупция

Христо Иванов: В съдебната система има корупция | StandartNews.com

София. „В съдебната система има корупция и нямаме достатъчно сериозни мерки за борбата с нея". Това каза министърът на правосъдието Христо Иванов по БНТ.

"Много важно е ВСС и Прокуратурата да се заемат с въпроса за личната отговорност и защо досега са си затворили очите", категоричен беше Иванов. По думите му, България е под наблюдение от ЕК, а общественото мнение е много чувствително по темата. „По-добре да си казваме тези неща вътре и да вървим напред", призова министърът на правосъдието.

"Вчера ВСС направи стъпка в правилна посока като се ангажира да бъде изработен нов софтуер и това да стане с една много широка работна група от IT специалисти от различни институции", посочи той. Според министъра, възлагането на тази задача на външна IT експертиза е стъпка в правилната посока, която ще гарантира по-голяма сигурност.

„Смяната на софтуера е част от решаването на проблема", заяви министър Иванов и добави, че се радва, че ВСС взе решение не просто да промени софтуера, а целия пакет от регулации за този софтуер. „Никой не е казал, че главният проблем е в софтуера", уточни той и обясни, че всичко зависи от хората. По думите на Иванов, трябва да се упражни инструментариумът на логиката, който е заложен в тази институция. „Ако се искат оставки, те да бъдат подадени", заяви министърът.

„Този софтуер не просто е бил незащитен, а е бил използван активно за нагласяне на делата", заяви Иванов и допълни, че това са го казали вчера IT специалистите пред ВСС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай