Христо Иванов се срещна с новия председател на Съда на ЕС

Христо Иванов се срещна с новия председател на Съда на ЕС   | StandartNews.com

Министърът на правосъдието Христо Иванов се срещна в петък с новия председател на Съда на ЕС в Люксембург Коен Ленартс. Ден по-рано г-н Ленартс, който досега бе зам. председател на съда, пое поста от предишния председател проф. Василиос Скурис, чийто мандат изтече, информират от пресцентъра на правосъдното министерство.

Срещата се състоя в сградата на съда в Люксембург. Един от акцентите по време на едночасовия разговор бе необходимостта да се инвестира в развитието на човешкия ресурс в правната професия. В България трябва да се засили обучението по право на ЕС – както в юридическите факултети на университетите, така и сред практикуващите юристи, трябва да се даде възможност за развитието на потенциала на всички в професията, единодушни бяха двамата събеседници. В момента в Министерството на правосъдието усилено се работи по реформа на юридическото образование, а практиците са на едно мнение за необходимостта от засилване на обучението по право на ЕС. Коен Ленартс изрази готовност да помогне на България в новата си позиция.

Председателят Ленартс заяви, че една от уникалните характеристики на ЕС е, че държавите членки се учат една от друга, защото всяка държава, независимо колко е развита, има какво да научи от другите. Самият СЕС е уникално място, където елитни национални юристи от различни държави допринасят за развитието на правото на ЕС като създават мост между него и националните правни системи. Коен Ленартс даде висока оценка на българските юристи, работещи в съда.

Институция като СЕС е сложен организъм, който изисква умело ръководство, отбеляза министър Иванов.

В Люксембург Христо Иванов бе на заседание на Съвета по правосъдие и вътрешни работи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай