Горанов: Няма пари за по-високи заплати за съдебната власт

Горанов: Няма пари за по-високи заплати за съдебната власт | StandartNews.com

"Пари за заплати няма!" Това обяви финансовият министър Владислав Горанов пред Висшия съдебен съвет след спор с кадровиците на Темида. Горанов бе поканен на заседанието на съвета по повод законовото изискване за актуализиране на заплатите на магистратите с 12%. Това са около 24 млн. лева. Заплатите в съдебната власт не са актуализирани от 2011 г.

"Не мога да приема за нормално просто да има увеличения на заплатите, защото това го изисква законът. Всяка власт трябва да си намери баланса. Предлагам ви заедно да измислим как да излезем от тази ситуация. Да не мислите, че на Христо Иванов му е хубаво с неговия бюджет. Не се оплаква, защото е възпитан", каза финансовият министър обръщайки се към правосъдния си колега за подкрепа.

Кадровиците се аргументираха, че по закон основното месечно възнаграждение за най-ниската магистратска длъжност се определя в размер на удвоената средномесечна заплата на заетите лица в бюджетната сфера съгласно данните на Националния статистически институт.

"Няма как да ви помогна, няма пари в държавата за такова увеличение. За съжаление не съм в комфортната ситуация да разпределям излишъци, а в некомфортната да ме слагат на банкноти, за съжаление - фалшиви", заяви обаче Горанов, иронизирайки БСП, които организираха протест срещу вземането на нов външен заем с банкноти с лика му, наречени "Горановки". Министърът заяви на магистратите, че не може да печата пари, както прави Мая Манолова и действително няма как да помогне на съдебните кадровици. "Пари няма, могат само да се печатат, но само Мая ги печата. Можем да се разберем, че не сме се разбрали", заключи Горанов, а членовете на съвета му отвърнаха, че не е нужна чак такава ирония.

Юлияна Колева от ВСС, която преди бе депутат от ГЕРБ, предложи за обсъждане алтернативни варианти за осигуряване на пари. Един от тях е вдигане на съдебните такси. Тя напомни, че наредба в тази посока има отдавна, но вероятно, поради популизъм, не е приемана. Колева подчерта още, че има проблеми и със събиране на съдебните вземания от страна на НАП, които отказват да събират тези пари с аргумента, че са частни. Министърът обеща да има специален разговор с НАП за вземанията на съдебната власт, които са в размер на около 35 млн. лева. "Преките данъци и ДДС са структуроопределящи и там се насочват повече усилия", оправда се Горанов.

Представляващият ВСС Соня Найденова пък се аргументира с текст от закона за бюджета, в който се казва, че неизпълнението на приходите на съдебната власт не се покрива с допълнителна субсидия от държавния бюджет. А има реална опасност да не се стигне до изпълнение на приходите. "Ако и тази година имаме толкова несъбрани вземания, това ми напомня на една реклама, която се върти по медиите - не купувайте контрабанда", отбеляза Найденова.

Според Горанов обаче текстът в ЗСВ, който регулира актуализацията на заплатите на магистратите, както и още няколко други закони, засягащи нивото на заплащане, не са съвършени от гледна точка на това, че средните величини не растат адекватно на състоянието на обществото. Накрая Владислав Горанов обяви, че има претенции към скоростта на правосъдието. "На нас ни се иска, когато общественият интерес е голям, нещата да се случват по-бързо. Смятам, че ВАС може и трябва да положи повече усилия по разрешаването на спора около КТБ, защото общественият интерес е застрашен, а той се мери в милиарди", каза финансовият министър и напусна сградата на ВСС с крилатата фраза: "Само законът ще ни даде свобода!".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай