Гледат делото за екстрадация на Жоашен в Хасково

Гледат делото за екстрадация на Жоашен в Хасково | StandartNews.com

Хасково. Хасковският съд гледа днес делото срещу Фриц Жоли Жоашен, който е задържан за тероризъм и за отвличане на детето си, предаде БГНЕС. Смята се, че Жоашен е близък с братята Куаши - извършителите на атентата в редакцията на френското сатирично издание "Шарли Ебдо" на 7 януари, които бяха убити от органите на реда при заложническата ситуация два дни по-късно.

На миналото си заседание Хасковският съд остави в ареста Фриц Жоли Жоашен, след съдебно заседание продължило по-малко от час. Съдът отказа екстрадация заради отвличане на детето, мотивирайки се, че по българските закони няма престъпление, когато родител пътува с детето си.

За Фриц Жоли Жоашен има две Европейски заповеди за арест (ЕЗА). Едната е издадена от прокуратурата във френския град Бобини по обвинение за отвличане на малолетния му син и извеждането му зад граница. Другата обаче, издадена на от съда в Париж срещу Жоашен, е за тероризъм - участие в организирана престъпна група за подготовка на терористични актове.

Пред българския съд Жоашен потвърди, че са стари приятели с братята Куаши. Пред френската телевизия France 2 Жоашен заяви, че има само бизнес отношения с братята. "Ние продавахме дрехи и обувки заедно, беше само бизнес връзка", каза той и допълни, че не е бил наясно, че те подготвят каквито и да е било атаки.

Фриц Жоли Жоашен, на 29 години, французин от хаитянски произход, бе задържан на ГКПП "Капитан Андреево" на 1 януари 2015 г. въз основа на Европейска заповед за арест (ЕЗА).

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай