Главният прокурор: Ревизия на приватизацията - след поправката в Конституцията /ДОПЪЛНЕНА/

Главният прокурор: Ревизия на приватизацията - след поправката в Конституцията /ДОПЪЛНЕНА/ | StandartNews.com

Наблюдава се стремеж на прехвърляне на абсолютно всички възникнали проблеми по повод отпускане и предписване на лекарствени средства до Прокуратурата. В случаите, в които такива правомощия имат други органи, включително и НЗОК. Това каза главният прокурор на Р България Сотир Цацаров за паралелния износ на лекарства на заседание на Комисията за наблюдение на приходните агенции и борба със сивата икономика и контрабандата.

„Конструкцията на българския закон по отношение на НК и нормативните актове, които определят правомощията на Изпълнителната агенция по лекарствата са предпоставка за всичко, което се случва и е повод да сме тук днес", посочи той. „Паралелният износ на лекарства може да се дължи на паралелен внос или на лекарства, които така или иначе са легално в страната, изписвани по надлежния ред, финансирани от НЗОК и въпреки всичко не са стигнали до крайните потребители", обясни главният прокурор и допълни, че проблемът с паралелния износ на лекарства пряко рефлектира върху здравето на гражданите.

„Вносът на такива лекарства, износът, манипулацията с опаковки, със случаите лекарства напускат болници и да не достигат до пациентите, са на първо място в правомощията на контролните органи", уточни Сотир Цацаров. „Тази дейност, директното като боравене с лекарства, не е престъпление", коментира той. „Това, което може да прави Прокуратурата е да търси други престъпления- данъчни, пране на пари, със забележката, че се изисква предварителна престъпна дейност, и митническо престъпление", заяви главният прокурор. „Можем да преследваме само това, което е на основа на данъчно и митническо престъпление или на пране на пари", каза още той.

„Сътрудничеството между Прокуратурата и Изпълнителната агенция по лекарствата е на изключително високо ниво. Ако сме в ситуация с внесени лекарства нелегално, преопаковани тук небрежно, листовката е останала, каквато е била, а предназначеното за българския потребител е напуснало пределите на страната. То това означава, че е установен нелегален внос, може би нелегален износ, което лекарство най-често напуска страната с куриерски фирми", посочи Сотир Цацаров. „Крайният резултат е, че българският гражданин е получил листовка на български, а вътре е лекарство, което не съответства на изискванията у нас, а може би и е несъответно по отношение на предназначението си да лекува", обясни главният прокурор и уточни, че това боравене с лекарства обаче не е престъпление.

Цацаров коментира и вчерашния мониторингов доклад на Еврокомисията.

"Докладът е най-добрият от момента, в който Механизъм е започнал да функционира, отсече той. - Съвсем ясно показва, че ако темпът на всичко, което се прави в страната продължи по този начин, до края на мандата на комисията, България ще съумее да излезе от Механизма за сътрудничество и проверка", заяви той.

„За първи път не се дават нови препоръки. Колкото и някой да спекулира, че докладът бил шамар или, че би трябвало да се преведе от брюкселски на български език в крайна сметка изказванията показват, че Механизмът и докладите продължават да бъдат инструмент за вътрешнополитически борби", коментира главният прокурор. „Тези оценки са нещо нормално. Вече свикнахме с това, че Механизмът до известна степен загуби от това, че от полезно средство се превърна във вътрешнополитически инструмент", обясни Сотир Цацаров.

„Отчетен е напредък, в крайна сметка се посочват и съвсем ясни перспективи за приключване на Механизма", каза още той.

За идеята да се направи ревизия на приватизацията той коментира: "Години минаха и приватизационните сделки отшумяха. Все пак някаква справедливост трябва да има. Когато законопроектът за изменение на Конституцията бъде факт - тогава може да бъде коментиран", уточни той.

„Справедливостта малко или много по никакъв начин не е била въздадена. Колко са приватизационните сделки, които са били включени при изключително изгодни условия и за държавата и за приватизатора", попита главният прокурор. „2-3 години след това са изменени с анекси, в които изискванията или задълженията на приватизатора просто са смалени, отпаднали", обясни той. На въпрос как ще коментира законопроекта за банковата несъстоятелност на ДПС, Сотир Цацаров посочи: „Това не е нещо, което главният прокурор трябва да коментира".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай