Главният прокурор: КТБ не е нормална банка

Главният прокурор: КТБ не е нормална банка  | StandartNews.com

Пловдив. КТБ не е нормална банка. Това обяви в Пловдив главният прокурор Сотир Цацаров.

По думите му става дума за създадена от държавните органи структура, която е осъществявала цели съвсем различни от преките цели на една банка, затова към нея не може да се подхожда по нормален начин. Цацаров заяви още, че цялата истина по казуса ще бъде изнесена в съда, а не на пресконференция и няма да е истината на политическите сили. Сотир Цацаров бе категоричен, че само в съдебната зала няма да бъде скрито нищо и ще станат известни много неща.

"Вероятно те няма да имат чак толкова пряко отношение към работата на банката като финансов механизъм и начин на банкиране. По-скоро те ща са като работа на банката в стерилна среда", коментира главният прокурор. Обясни, че има два сюжета за развитие на казуса. Първият е банка, която в определена среда поради лош практики или икономически проблеми просто фалира. При това положение нещата следва да се развиват в нормалната логика и трябва да се приложи Законът за гарантиране на влоговете на гражданите. Вторият сюжет според Цацаров бил далеч по-приложим за КТБ, която според него години наред е създавана грижливо, грижливо подхранвана и държана под похлупак от държавата. Затова за нея не можело да се каже, че просто е фалирала. Цацаров определи КТБ като удобна за много политици и по казуса с нея не можело да се мери с аршина, приложим към друга банка.

"Тук не е извършвано нормално банкиране, а е „отглеждано" банкиране, което е използвано за цели, част от които нямат нищо общо с нормалната практика и граничат с политическата практика. При това положение няма начин за вложителите да бъде приложен нормалния закон",коментира Цацаров. Допълни, че вложителите в КТБ са поставени в състояние на неизвестност и подчерта, че сега трябва да се помисли за тях.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай