Евронаблюдатели в прокуратурата от днес

Евронаблюдатели в прокуратурата от днес  | StandartNews.com

От днес официално започва европейското наблюдение на прокуратурата. Експерти от Холандия, Германия, Великобритания и Испания пристигат в София на едноседмична визита. Четиримата прокурори ще наблюдават и анализират дейността на българските си колеги. Те работят заедно с експерти от Европейската комисия, откъдето ще получават и възнаграждението си.
До решението за европейски анализ на държавното обвинение се стигна след последния мониторингов доклад на Брюксел, който бе оповестен в края на януари.

Проверката бе поискана от премиера Бойко Борисов. През седмицата европрокурорите ще имат срещи с български обвинители, ще направят проверка и на конкретни дела, които в момента се водят. Планирани са срещи и с представители на Министерство на правосъдието. Общо шест месеца ще продължи цялостната проверка на прокуратурата.

До края на годината четиримата прокурори и представителите на ЕК трябва да изготвят цялостен анализ за работата на българската прокуратура, в който ще отправят конкретни бележки и препоръки. Те ще имат водеща роля при изготвянето на следващия мониторингов доклад за България, който се очаква в началото на 2017 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай