Джигитът от Ямбол карал редовно пиян

Джигитът от Ямбол  карал редовно пиян | StandartNews.com

През 2011 г. му отнели книжката за три месеца

31-годишният джигит Яни Колев застава пред съда днес. Магистратите трябва да преценят дали да оставят за постоянно в ареста шофьора, който се качи на тротоар със своето БМВ и блъсна майка с две малки деца. Емилия Великова тръгнала в неделя сутринта да води седемгодишния си син Вики на детски рожден ден, заедно с малката си дъщеричка на месец и половина. Върху тях обаче връхлетяла колата на Яни. Майката и бебето пострадали, а баткото се е отървал само с уплаха. На Колев вече са му повдигнати обвинения за шофиране в пияно състояние, бягство от местопроизшествието и причиняване на средна телесна повреда. Тези обвинения предвиждат наказание до 6 години затвор. Самият Яни обаче твърди, че не е бил пиян по време на катастрофата, а е употребил алкохол след нея. Тази хипотеза е направо смешна, категорични са огромната част от жителите на Ямбол. Те са възмутени от шофьора, чиито провинения се оказаха 9 на брой.

"Стандарт" научи, че през 2011 година Яни, който е служител на австрийска фирма, е бил с отнета за три месеца книжка за кола. Причина за това е станало шофиране с висока скорост в населено място. Според запознати Яни е карал със 120 км/ч при 50 разрешени от закона. След изтичане на наказанието обаче той отново получава книжката си. Оказва се, че до момента той е санкциониран за каране в нетрезво състояние, превишена скорост, износени гуми, шофиране без колан, преминаване на червено на светофар и неправилно паркиране. На практика до момента Яни е изконсумирал всички възможни нарушения на пътя, но никога не се е стигало до наказателно производство срещу него. Затова и той не фигурира като осъден.

Междувременно се разбра, че състоянието на Емилия Великова се подобрява, както и на нейното дете. Майката е настанена в неврологията на областната болница в Ямбол. Според Емилия най-важното е, че са оцелели при катастрофата, но не знае как ще се справят със стреса. "Не знам как ще изляза на улицата, за начало ще седя вкъщи. Винаги гледам през парка да минавам, да не минавам там, където има коли, винаги да минавам по пешеходни пътеки, обаче колите вече изскачат в гръб и ти не можеш да направиш нищо", каза младата жена пред медиите. Пострадалата се надява, че шофьорът, причинил катастрофата, ще получи справедлива присъда.

Заради повишения обществен интерес се очаква усилване на охраната на съдебната палата в града, където ще се гледа мярката на Яни.

Междувременно ямболии вече се организират по социалните мрежи и подготвят протест пред съдебната палата. Те настояват да се промени законът и да има задължителен затвор за потенциалните убийци.

Наказание веднага, за да не се чувстват недосегаеми

Любка Маринова, Българска асоциация на пострадалите при катастрофи

- Госпожо Маринова, защо продължава да има рецидивисти на пътя - шофьор с 10 години зад волана, блъснал с колата си майка с бебе, има 9 акта?
- Слава Богу, че жената и децата оцеляха от тази нелепа катастрофа. След като този, който не си плаща глобите, не изтърпява наказанията си, това води до продължаване на действията, които водят до катастрофа. Един път стомна за вода, два пъти и накрая се случва най-неприятното.
- Според информацията в медиите,този шофьор бил изконсумирал всички нарушения на пътя, но никога не се било стигало до наказателно производство.
- Въпросният шофьор не е почувствал превенцията на нарушенията, които е вършил. Предполагам, че е имало момент, когато се е движел без свидетелство за правоуправление. Сега пък и да избяга на всичкото отгоре. Процедурата по едно осъждане е дълга и не може да я почувства. Трябва да се промени Закона за административните нарушения и наказания, да се осъвремени. Трябва да стане така, че като извършиш нарушението веднага да си платиш. Така е в Холандия - първо плащаш глобата, а след това обжалваш. В Австрия като минеш през тунелите, те ти сигнализират, че се движиш с висока скорост, а излизайки те чакат двама полицаи и ти казват: "Превишихте скоростта", вадят ти постерминала и като те глобят 300 евро примерно, ще видим дали ще повториш нарушението. А сега у нас шофьори карат с десетки неплатени актове, което им дава самочувствие да продължават с нарушенията. Това води до увеличаване на катастрофите. Трябва да се стигне дотам, че не само свидетелствата за правоуправление да се отнемат, но и да се свалят номерата, както е в другите страни. В съседна Гърция е така.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай