Борис Иванов: Дясната ръка на Миков

Борис Иванов: Дясната ръка на Миков | StandartNews.com

Соцлидерът и началникът на кабинета му се познават от 15 години

Борис Иванов колекционира халби и пазарува вратовръзки от интернет

Прецизен, експедитивен, мълчалив и спокоен. Това е първото впечатление, което оставя началникът на кабинета на лидера на БСП Борис Иванов. От 6 август тази година е на "Позитано" 20, но вече е сочен за един от най-приближените хора до Миков. Преди да влезе в червената централа, година и два месеца Иванов бе дясната ръка на соцлидера като шеф на кабинета му в парламента. Малцина знаят, че Иванов и Миков се познават от 15 години. "Имам пълно доверие в каузата, личните качества и способностите на Михаил Миков", казва на приятелите си Борис. И след това добавя, че живеем в интересни времена, а идеите на социализма са за повече справедливост в държавата.

Иванов е юрист по образование и е завършил СУ "Св. Климент Охридски". Както и магистратура по сравнително право на университета в Бон. И ако говорите за левите идеи с него, несъмнено ще усетите аргументираността на немските социалдемократи. Нобелистът Вили Брандт, канцлер на някогашната ФРГ и лидер на Германската социалистическа партия, е сред политиците, които отчита като допринесли за съвременната история. За да се направи оценка, е необходима известна дистанция във времето, казва шефът на кабинета на соцлидера. Иванов признава, че едно от обещанията пред себе си е един ден да преподава право. Преди, когато е имал повече време, дори е работил върху теория на правото и е автор на научни публикации.

"Аз съм щастлив, защото хобито ми е практически и професията ми. Обичам да се занимавам с право, а това много често се оказва полезно и в политическата ми дейност", споделя шефът на кабинета на Миков. Борис е много добър на шах. Нещо, което сам не признава, но му е признато от противници на черно-бялата дъска. Юристът колекционира антикварна юридическа литература и е горд с богатата библиотека у дома. От съвсем настолните книги обаче заглавията са "Майстора и Маргарита" на Михаил Булгаков, "Quo vadis" Хенрик Сенкевич и "Цар Плъх" на Джеймс Клавел. "Галактическият стопаджия" на Дъглас Адамс също е в челната петица на книги, които попадат често в куфара за морето на Иванов. До него вече 14 години има прекрасна жена, а от 4 години двамата се радват на сина си. Ваканциите са задължително на плажа. Добре, че по Българското Черноморие все още се намират спокойни местенца за отдих, казва главата на семейството. Във фамилията има и други юристи, но нито един политик. От три поколения назад родът на Иванов е в София, но корени са пръснати из цяла България - и в Русе, и в Габрово, и в Кюстендилско.

Сред приятели и колеги Борис се слави със стилните си вратовръзки. Нямам време да обикалям по магазините, обикновено си ги избирам в интернет, споделя юристът.

И с един клик на мишката намира любимите марки BOSS, Armani, Lorenzo Cana. Когато пътува, обича да обогатява колекцията си от халби за бира. "Имам и машина за варене на бира", казва с усмивка Иванов. Но после признава, че я ползва рядко, тъй като отнема много време. Минипивоварната е на почит сред приятелите му, защото Борис не правел компромиси с пропорциите. А той им отговаря: "Ако нещо може да се направи добре, значи трябва да се направи така".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай