Двама прокурори с отвод по делото "Гранити"

Двама прокурори с отвод по делото "Гранити" | StandartNews.com

Двама прокурори си направиха внезапно отвод по скандалния процес "Гранити", който трябваше да тръгне отначало в Бургаския окръжен съд. От делото се отведоха доброволно обвинителите Ангел Георгиев и Албена Панчева. Двамата изтъкнаха, че не могат да останат безпристрастни, а прокурор Панчева допълни, че се е познавала лично с екзекутирания бизнесмен Стоян Стоянов.

Процесът за отвличането и убийството на бургаския строителен бос трябваше да стартира в понеделник от начало, след като присъдите бяха отменени от апелативната инстанция, и магистратите го върнаха за ново разглеждане. Делото обаче отложено, тъй като се оказа, че адвокатите на подсъдимите са ангажирани и не могат да присъстват. След отлагането на заседанието стана ясно, че искови молби за кръвнина са внесени от Милка и Господин Господинови, които са законни попечители на сина на жертвата и от приятелката на Стоянов Мария Милкова. Общият размер на исковете за обезщетение срещу подсъдимите е за над 1,5 млн.лв.

Процесът за зверското убийство се точи вече седем години. Босът на строителната фирма "Гранити" изчезна на 6-и март 2008-а година. Седем месеца по-късно тялото му беше открито в гориста местност край Обзор. Общо петима са обвинените като поръчители и извършители на жестокото престъпление. Сред тях са бившият съдия Галин Костов и бившият директор на агенцията за държавни вземания Станислав Михайлов. Срещу Михайлов делото се води задочно, тъй като той е в неизвестност от началото на процеса.

През миналата година Апелативен съд Бургас отмени присъда на Окръжен съд Бургас, с която подсъдимите Стоян Петров и Стоян Колев са признати за виновни за отвличането и убийството на бургаския бизнесмен Стоян Стоянов, а останалите подсъдими Станислав Михайлов, Галин Костов и Нено Стоянов бяха оправдани. Според въззивният съд в мотивите към присъдата на окръжните магистрати има взаимно изключващи се противоречия, както и липсва анализ на събраните по делото доказателства, уличаващи всеки един от оправданите подсъдими за съпричастност към вменените им деяния, и мотиви за тяхното оправдаване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай