Делото срещу Ахмед Муса отново в Апелативния съд

Делото срещу Ахмед Муса отново в Апелативния съд | StandartNews.com

Апелативен съд Пловдив започна днес ново разглеждане на делото срещу Ахмед Муса Ахмед и 12 имами, обвинени в престъпление срещу мира.

По това дело Ахмед Муса е осъден на 2 години затвор, а имамите имат различни условни присъди и глоби. През юли Върховния касационен съд отмени присъдите и върна делото за ново разглеждане от апелативните пловдивски магистрати. Защитата предяви искания за нова експертиза, която този път да бъде направена от ислямски теолог.

Нужда от подобна експертиза личи и от решението на ВКС, в което антидемократичността на салафизма е поставена под съмнение в мотивите на съда. Адвокатът Илиян Василев, който представлява половината от обвиняемите, но не и Ахмед Муса, поиска и разпит от компетентни лица или във видеовръзка на поданици на Саудитска Арабия – членове на кралското семейство. Същото искане беше предявено и на първото разглеждане на делото, но то не бе удовлетворено. Адвокат на Ахмед Муса е Ина Лулчева.

Адвокат Илиян Василев заяви, че Муса е "пришит" към делото, в което обвиняеми са официално регистрирани имами, чиято дейност се контролира от Главно Мюфтийство. Единствено Ахмед Муса няма теологично образование и е проповядвал в частна джамия в ромската махала на Пазарджик. Днес Ахмед Муса е в съдебната зала във видимо добро състояние и разположение на духа, предаде БГНЕС. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай