Държавата взима Царска Бистрица от Сакскобургготски

Държавата взима Царска Бистрица от Сакскобургготски  | StandartNews.com

София. Резиденцията Царска Бистрица трябва да бъде върната на държавата от сегашните й собственици- Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза. Това реши Софийски окръжен съд, обяви председателят му Филип Владимиров.

Царските наследници трябва да платят по 140 742 лв. обезщетение плюс 80 000 лв. лихви за това, че са ползвали имота без основание 5 г. - от март 2006-а до март 2011 г. Според съда Симеон II и сестра му са били добросъвестни владелци.

Изхарчили са за ремонти и изографисване на параклиса "Св. Иван Рилски" 168 000 лв., но са получили приходи от входни билети и добив на дървесина, пише "24 часа".

Освен обезщетения и лихви те дължат и разноски по делото. Трябва да платят общо към 400 000 лв., ако решението влезе в сила.

Пред бТВ от пресслужбата на Царското семейство заявиха, че за съжаление съдът първо е информирал медиите, но не и адвокатите на Сакскобургготски, които още не са запознати с решението. Те нямало да коментират, докато не го видят.

Вероятно обаче решението ще бъде обжалвано в двуседмичния законов срок, допълниха оттам. Държавата води още 3 дела за царските имоти - за хижа "Саръгьол", резиденция "Ситняково" и гори в Самоков.

"Царска Бистрица" е бивш дворец на владетелите от Третото българско царство. Намира се над курорта Боровец в Рила. Построен е между 1898 и 1914 г. Изпълнявал е функциите на ловна хижа за царете Фердинанд I и Борис III. Архитектурният облик е повлиян от традиционния български възрожденски стил, но заедно с това в него личат и европейски архитектурни влияния.

Царска Бистрица е важна част от историята на последната българска царска династия. Там на 28 август 1943 г. съобщават на царица Йоанна, че съпругът ѝ, цар Борис III; е болен от мистериозна болест.

Също там 6-годишният Симеон и 9-годишната Мария-Луиза виждат за последен път баща си жив.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай