ДАНС и НАП ще разследват Лозан Панов заради данъчната декларация

ДАНС и НАП ще разследват Лозан Панов заради данъчната декларация | StandartNews.com

Държавна агенция „Национална сигурност" и Националната агенция за приходите ще разследват Лозан Панов. Сметната палата ще подаде сигнал до двете институции заради пропуска на председателя на Върховния касационен съд да подаде имуществена декларация в законовия срок. Това съобщи за Канал 3 председателят на Сметната палата Цветан Цветков.

Цветан Цветков обясни, че като член на Висшия съдебен съвет председателят на ВКС е задължен да декларира имуществото и доходите си. Това са направили всички останали членове на съвета.

„Господин Лозан Панов в качеството си на член на Висшия съдебен съвет е сред категорията лица, които са задължени да подадат годишни имуществени декларации пред Сметната палата. Това той е следвало да направи до 30-ти април тази година. Тъй като той не е подал такава декларация, той е извършил нарушение на Закона за публичност на имуществото на лицата, заемащи висши държавни длъжности. Няма да му правим ревизия. Законът е предвидил налагане на глоба в случай, че не се подаде такава годишна имуществена декларация и друго което ни задължава закона е да уведомим директорите на НАП и ДАНС.

Цветков призова председателя на ВКС все пак да подаде своята декларация за имущество и доходи и по този начин да спази българското законодателство.

"Г-н Лозан Панов има възможност да подаде годишна имуществена декларация пред Сметната палата и е желателно да го направи и е в негов интерес. Въпреки, че ще бъде санкциониран, тъй като така или иначе той не е спазил задължителния срок по закона. Но все пак целта на Закона за публичност на имуществото на лицата, заемащи висши държавни длъжности е прозрачност. Повече прозрачност върху имуществото и доходите на тези лица. Така че моят съвет е Лозан Панов да подаде декларация пред публичния регистър на Сметната палата и ние ще я оповестим веднага", коментира още Цветков.

Тъй като до момента Лозан Панов отричаше, че не е спазил закона, не е ясно какъв е мотивът му да скрие своите имоти, тези на съпругата си и общите им спестявания. Панов обяви, че е подал декларацията си в ИВСС, но достъп до нея имат само проверяващите там. Декларациите пред Сметната палата са публични и проследяват и доходите и придобивките на хората по високите етажи на властта и за минали периоди.

Според медийни публикации, съпругата на Панов, наречена в стенограмата „АРГО" черен лебед" от бившия правосъден министър Христо Иванов, притежава много скъпи имоти. Точната им стойност, начин на придобиване и история ще може да бъде проследена само в декларациите пред Сметната палата, ако Лозан Панов все пак реши да ги подаде.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай