Чеци се бои от бесило в килията

Невинен съм, разследващи два пъти ме плашиха с убийство, твърди Русинов

Чеци се бои от бесило в килията | StandartNews.com

Два косъма разплитат имал ли е помагачи при зверството с Яна

Кой уби студентката Яна Кръстева в Борисовата градина? Повече от 3 г. след зверското престъпление отговор на този въпрос даде Софийският градски съд (СГС). Николай Русинов - Чеци бе признат във вторник за виновен за убийството на Яна в храсталаците край "Маймунарника" на 11 юли 2011 г. Русинов я е убил с особена жестокост и по особено мъчителен за нея начин чрез задушаване, като преди това я изнасилил и удрял, твърди прокуратурата. Магистратите постановиха най-тежкото наказание за 37-годишния мъж - доживотен затвор при първоначално строг режим. Съдът уважи и гражданския иск на родителите за 300 000 лв. кръвнина. Чеци трябва да заплати и 12 бона държавна такса. Присъдата обаче не е окончателна. Тя ще бъде обжалвана пред Софийския апелативен съд от адвоката на Русинов.

"Кои са съучастниците?" - това е въпросът, който остава висящ по делото. Според магистратите, Чеци е имал помагач при извършването на убийството, който до момента не е установен. Пред СГС адвокатът на Русинов - Иво Найденов, заяви, че освен ДНК на Чеци, са открити още два, на неизвестни съучастници, като по тяхна посока изобщо не се работи. "Факт е, че МВР не си е свършило работата. Очевидно е, че някой се разхожда на свобода", каза Найденов. Според него Яна е била жива, когато Чеци си е тръгнал. "Да присъстваш на местопроизшествието не те прави престъпник", каза адвокатът пред магистратите.

Материалите за другите двама евентуални съучастници са отделени от тези на Чеци. По мъртвото тяло на Яна бяха намерени 7 косъма, а експертиза в Австрия доказа, че 5 от тях са на Русинов. Останалите два бели косъма принадлежат на други неизвестни лица.

Не е ясно дали има заподозрени. "Производството е срещу неизвестен извършител и е спряно. Имам насоки към евентуалните двама други извършители. Ще ги споделя пред разследващите, когато това дело приключи окончателно. На този етап обаче не искам да говоря повече", заяви за "Стандарт" адвокатът на родителите на Яна Григор Вълков. Той спомена не за 2, а за 3 косъма. Според него обаче би могло да се предположи, че са били на шалтето или дори да са на хората, пренасяли трупа. "Съдът положи изключителни усилия да събере възможните доказателства и да ги провери", акцентира адвокат Вълков.

Експертите са категорични, че нито един от намерените косми не са на първоначално задържания Пламен Трифонов. Той престоя 5 месеца в ареста, а Русинов, който бе напуснал страната и се върна, беше разпитан само като свидетел. После двамата си размениха местата в ареста.

През юни м.г. на едно от заседанията срещу Чеци експертиза показа, че косъм от Трифонов е открит в ръката на мъртвата Яна Кръстева. Тогава се заговори, че е възможен обрат по делото. По-късно обаче ключов свидетел посочи като извършител Русинов. Още през април Мирослав Цветков се появи в съда и посочи именно него като човека, когото е видял във фаталната нощ на убийството. "Ей тоя видях, беше с други дрехи, а след два дни го видях на снимка и по вестниците", каза в съдебната зала свидетелят. Той разказа, че заедно с ортак бездомник, Тони, спали на пейки в Борисовата градина. Разбудили се, след като Чеци притичал до тях във фаталната нощ.

Според прокуратурата има достатъчно доказателства, които заковават Чеци като извършител. "На местопрестъплението са открити и много други следи от подсъдимия - салфетки с негови биологични следи и кръв от пострадалата, отпечатъците му върху нейния телефон, опаковка от презерватив и бутилка от уиски", каза в съда прокурор Стефан Рачев. Той цитира свидетели, според които във фаталната нощ Чеци пил уиски, ром и бира. Други пък твърдели, че като се напиел, ставал агресивен.

Адвокатът на родителите на Яна също посочи, че основното и безспорно доказателство срещу Чеци е намерената на местопрестъплението салфетка. Върху нея имало сперма от Русинов и кръв от Яна. "Вярвам, че на втора инстанция са съдии с опит в наказателната материя и ще съдят по доказателствата, а не по емоции. Софийският апелативен съд е показвал и по много тежки дела, като т.нар. "Килъри", че не може да бъде натискан", каза още Найденов.

"Аз не съм извършил това престъпление, такава е фактологичната истина, такава е и житейската истина. Моля да бъда признат за невиновен", каза пък в последната си дума пред петорния състав на СГС Чеци. И укори магистратите, че нито той, нито родителите на Яна са получили справедлив процес. "Прокуратурата се опитваше да внуши, че се укривам, но аз съм напуснал страната седмица след инкриминираната дата. Как може човек да се укрива, след като никой не го търси?", попита в риторичен стил Русинов. Той каза, че по време на разпитите два пъти разследващите го заплашвали с убийство и че може "да бъде убит в килията чрез самообесване". Според него освен върху разследващите, натиск е оказван и върху медиите под давление на вътрешния министър Цветан Цветанов. Двамата му защитници в пледоариите си казаха, че прокуратурата и съдът са пренебрегнали показанията на таксиметровия шофьор Георги Рогачев. Той твърдеше от самото начало до края на процеса, че въпросната сутрин е видял от Борисовата градина да си тръгва Пламен Трифонов.

Факт е обаче, че по време на разследването Чеци е отказвал да се подложи на детектор на лъжата, за да изчисти името си. По време на съдебните заседания м.г. бившият арестант Петър Велинов, съкилийник на Русинов в следствения арест повече от 3 месеца, пък направи шокиращи свидетелски показания. Свидетелят обясни, че Русинов държал под възглавницата си книгата "Избрано". В нея са включени откъси от романа "История на окото" на Жорж Батай, прочула се с натуралистичните си описания на потресаващи сцени на секс, включително с мъртъвци.

Петър обаче трудно отговори на въпросите какво разбира под некрофилия. Според него това е да правиш секс с жена, а после да я душиш. По време на почивките между съдебните заседания пък майката на Николай Русинов - Емилия, разказа, че синът й чете много и всичко. Обичал Хорхе Букай и Сароян. Къде ще продължи да ги чете обаче, ще реши Софийският апелативен съд.

Бащата Явор Кръстев: След 20 г. може и да го пуснат

Яд ме е, че гласувах за Желю, точно той махна смъртното наказание

- Г-н Кръстев, има ли справедливост най-накрая, след като осъдиха Николай Русинов да лежи до живот? Доволен ли сте?

- Не знам има ли справедливост. От какво да бъда доволен? Да не дава Господ, да ти отнемат детето! Все едно да ти отрежат ръката, да ти сложат хубава протеза, ей така, за фаца, както казват по нашия край. За парлама! Мога да бъда доволен, само ако ми върнат детето. Но все пак искам възмездие, искам този човек да не е сред обществото. Защото онзи ден е посегнал на Яна, утре ще посегне на някоя друга Яна... Този човек не трябва да бъде между живите, защото знаем колко струва един затворник на мен и на теб - 600-700 лв. на месец.

- Не дойдохте да чуете присъдата в залата?

- Ами, така стана. Защото ми бяха казали предния ден, че най-вероятно ще отложат заседанието. Защото чакаха потвърждение на вече направена експертиза дали на една салфетка кръвта е на Яна. Тя така и не дошла, и съдийката очевидно е решила да чете присъда, без да я дочака. Първият анализ показа, че е на Яна, не знам защо адвокатът на Чеци поиска да се направи повторно.

- Доживотна присъда не е малко, дори бих казал, че рядко дават подобна?

- Аз исках по-тежка.

- Доживотна без право на замяна ли?

- Още по-висока.

- Е, смъртната присъда я няма вече...

- Жалко, навремето гласувах за Желю Желев, а точно той я махна. Но ще обжалваме, поне да е без право на замяна. Защото, знаеш как е - за добро поведение, има право на помилване. Нов президент, ново правителство, всеки ще му даде по-малко и накрая ще го пуснат след 20 г.

- Животът продължава обаче за вас?

- Аз съм в Козлодуй сега, на гости при сина и дъщерята. Пазарим се да почерпи една ракия, ама той е от Етрополския балкан, малко е скръндза. Иначе ме оперираха, отидохме да помагаме в Мизия, разваляхме на една женица къщата и падна една греда на гърба ми. Стояхме 3 дни с едни приятели от Козлодуй. Такъв е животът - като правиш добро, не знаеш какво ще ти се върне.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай