Ченалова свърза ареста си с делото "Октопод"

Ченалова свърза ареста си с делото "Октопод" | StandartNews.com

След като бе освободена от съда срещу парична гаранция от 8000 лева, съдия Румяна Ченалова изложи собствената си позиция по обявяването й за общодържавно издирване, ареста и делото срещу нея в ефира на "Нова".

"Опитвам се да намеря отговорите за случващото се с мен. Възможно е към моят арест да има отношение и факта, че бях съдия по делото „Октопод" с подсъдим Алексей Петров. Веднага след като това стана, срещу мен бе заведено дело в Македония по казус от моята практика като адвокат", каза тя. Става въпрос за преписка от преди осем години за споразумение между две търговски дружества. Ченалова обясни, че е била отстранена от делото „Октопод"заради два протокола от делото, които не са били приложени в срок.

"Срещу мен имаше действия, които са незаконосъобразни. Но го шепнех, защото спазвах правилата и не можех да огласявам данни от досъдебно производство. Има два сигнала до ВСС, на които няма отговор. Има и трети, който е изпратен до главния прокурор Сотир Цацаров и до ЕК", обясни тя.

Във връзка с твърденията, че е взела подкуп от 690 000 лева, за да реши дело на "Обединени енергийни търговци" срещу НЕК, Ченалова заяви: "Мога само да кажа, че един човек, случаен или не, избран или не, добросъвестен или не, застава пред досъдебното производство и разказва, доукрасявайки някаква история за някакъв подкуп, за някакви пари. Това е същото, ако аз днес, утре или другиден, разкажа друга история за някой, който бил взел подкуп - кой ще ми повярва? Не съм обвинена за подкуп и никой друг, който е в тази разказана схема. Не може без доказателства в зала пред обществото да се хвърли такава кал".

"Вероятно съм навредила на някого", допусна тя. По думите й срещу нея има "поредица от производства, които в голямата си част са за нарушения, които са абсурдни - за просрочване в изписването на дела, например". И посочи, че на човек годишно се падат по 1 000 дела - "няма как да няма забавяне".

Във връзка с обявяването й за държавно издирване, съдия Ченалова обясни, че е поддържала непрекъсната процесуална връзка със съдебните органи - "аз се явявах лично, подавах и множество молби, прилагах молби, имаше телефонни разговори". По думите й тя е била призована в нарушение на законоустановения 7-дневен срок.

"В ареста аз видях хора, които за разлика от много магистрати, са запазили своята човечност", завърши тя, като уточни, че става въпрос за служителите, "които работят там в невероятно мизерни условия, но са достойни".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай