Ченалова решава дело на яхта в Гърция (ОБЗОР)

Ченалова решава дело на яхта в Гърция (ОБЗОР) | StandartNews.com

Съдията от гражданското отделение на Софийски градски съд бе обявена във вторник за общодържавно издирване по обвинения за длъжностни престъпления. Ден по-късно, в сряда, тя бе задържана за 72 часа в следствения арест на бул. "Г. М. Димитров".

Обвинението цитира оперативна информация, Ченалова отрича, минала границата с други магистрати

Съдия Румяна Ченалова е била на яхта в Гърция заедно със съдружници на фирмата "Обединени енергийни търговци" през ноември миналата година. Това твърди прокуратурата, като цитира оперативна информация, получена от службите за сигурност у нас. Оперативната информация стана известна по време на заседанието в четвъртък късно вечерта, когато бе гледана мярката за неотклонение на Ченалова.

Подтекстът е, че точно на яхтата, която била собственост на шефа на "ОЕТ" Ангел Божилов, Ченалова се опитвала да уреди делото, което фирмата води срещу Националната електрическа компания.
Първото обвинение срещу Ченалова е точно заради висящо търговско дело в Софийския градски съд. То е образувано по искова молба на "Обединени енергийни търговци" срещу НЕК, което Ченалова е разглеждала, преди да бъде временно отстранена от ВСС.

Според прокуратурата съдийката е извършила престъпление по служба, като е нарушила разпоредби в Закона за съдебната власт и Гражданско-процесуалния кодекс, уреждащи поправката на протоколи от съдебни заседания.
"Вижте с кого съм излизала, може да се окаже, че трябва да се разпитат като свидетели и други магистрати", коментира Ченалова твърденията на обвинението пред съдията.

"Не знам сестра ми въобще да се е качвала на яхта", заяви вчера брат й Станимир Ченалов, който е и неин адвокат по делото. Самата Ченалова разкри още оперативни данни, с които прокуратурата разполага. По думите й преди да реши делото за ОЕТ и да бъде отстранена от ВСС, тя трябвало да лети със самолет до Франкфурт, като през това време крупна сума щяла да постъпи в сметката на брат й, а след това - да отпътува за Бразилия. "Не знам кой мозък може да измисли тези неща", възмути се тя пред магистратите.

Адвокатите й пък цитираха и показания на свидетел по делото срещу Ченалова, който се казва Димитър Попов. Според показанията му по поръчка на определено лице сумата от 690 хил. лв. е трябвало да бъде преведена в сметката на брата на съдийката, за да бъде решено делото в полза на ОЕТ. Вместо него обаче сметка открива друг юрист на име Димитър Данаилов, а счетоводителка на име Светлана му превела част от парите - 100 хил. лв.

Адвокатът Данаилов обаче се обърнал към шефа на ОЕТ Ангел Божилов с питане защо не получава цялата сума. След негово нареждане по думите на свидетеля Попов адвокатът получил и остатъка до 690 хил. лв. Според свидетеля 500 000 лв. трябвало да вземе Ченалова, а другите били за посредниците. Прокуратурата обаче засега не е повдигнала обвинение за подкуп срещу Ченалова.

Според второто обвинение на прокуратурата, на 22 април 2014 г. в качеството си на съдия от СГС по същото дело Ченалова е "съставила официален документ - протокол от проведено открито съдебно заседание, в който удостоверила неверни изявления, с цел да бъде използван този документ като доказателство за тези изявления". Тя диктувала на съдебната деловодителка как да промени стенограмата от старо заседание, проведено на 26 март. Според обвинението по този начин били допуснати три фактури в интерес на ищеца ОЕТ. Разликата проличала от сравняването на аудиозапис от заседанието с изготвения по-късно протокол.

"Нямаме какво да коментираме за съдия Ченалова, Ангел Божилов няма яхта", заявиха представители от компанията му. Те обаче не пожелаха имената им да бъдат цитирани.
В края на заседанието Ченалова се обяви за жертва на съдебната реформа. "Аз ако имах такива връзки, нямаше да съм в ареста", посочи тя. "Нямам тези контакти, които прокуратурата ми вменява. Бях съдията на Първанов, съдията на Цветанов, съдията на Пеевски. Е, явно не съм, защото никой не ми помогна", заяви Ченалова пред съда.

Съдът я пусна срещу 8000 лева гаранция

Съдия Румяна Ченалова вече не е в ареста на Националната следствена служба. В ранните часове вчера белезниците й бяха свалени срещу 8000 лева гаранция. След пет часа заседание в четвъртък късно вечерта състав на Софийския градски съд с председател съдия Веселина Ставрева отхвърли искането на новосъздаденото Антикорупционно специализирано звено към Софийска градска прокуратура за постоянен арест на съдия Ченалова. Съдиите освободиха колежката си срещу парична гаранция. Тя има на разположение три дни, в които да внесе парите.

Според съдия Ставрева по делото липсват данни, че обвиняемата може да се укрие или да извърши друго престъпление, както и да въздейства на свидетели.
Ченалова е разследвана заради длъжностно и документно престъпления. Тя бе задържана, след като няколко пъти са били направени неуспешни опити да бъде призована, за да й бъде повдигнато обвинение. В събраните до момента доказателства съдия Ставрева не видя данни за престъпление по служба, а само обосновано предположение за документно престъпление - съдията е допуснала поправка в протокол от съдебно заседание в нарушение на правилата.

Според Ставрева обаче в свидетелските показания се съдържали твърдения за взет от Ченалова подкуп, но не е в компетенциите на съда да се произнася по обвинения, които не са повдигнати. Прокуратурата може да протестира решението пред Софийския апелативен съд.

Адвокатът: Румяна е само гръмоотвод

Адвокат, който присъстващите в залата определиха повече като театрал, защитаваше съдия Румяна Ченалова в съдената зала. В емоционални пледоарии Огнян Митев се обръщаше назад към публиката в залата в търсене на подкрепа. Съдията на няколко пъти го приканваше да говори по съществото на делото.

Огнян Митев разказа как Ченалова е била привлечена като обвиняема. Според думите му на 14 април той и съдийката били накарани да чакат повече от два часа и половина, за да получи Ченалова обвинение. "Бяхме жертви на процесуална изненада", обяви защитникът. Митев допълни, че след задържането съдийката не получила никаква храна близо 24 ч. "Ченалова е избрана за гръмоотвод, който трябва да събере цялото обществено недоволство към съдебната система.

Смешно е да участваме в такъв процес. Такава отвратителна репресия към магистрат не е прилагана дори и в Народна република България. Защо предприемате тези незаконосъобразни действия, за да сринете и малко останалия авторитет на органите на досъдебното производство. С престъпна упоритост държавното обвинение продължава да образува наказателни дела, да задържа и да съсипва човешки съдби", пледира емоционално Митев.

Родители на Кирил от "Соло" я видяха с белезници

"Дойдох в съдебната палата само за да видя съдия Румяна Ченалова с белезници." С тези думи Радмила, майката на убития пред дискотека "Соло" хокеист Кирил Въжаров, очакваше в четвъртък вечерта в съда появата на задържаната магистратка. Младият мъж, вратар на отбор по хокей на лед на "Славия", загина на 18 април 2009 г. Той бе наръган с нож на плочките пред дискотеката в центъра на София. Освен него смъртта намери и приятелят му Васил Александров. За убийството прокуратурата обвини Илиян Тодоров, който в опит да се скрие изруси косата си. Съдия Румяна Ченалова пък оправда подсъдимия Тодоров в качеството си на първоинстанционен съдия в наказателното отделение на Софийски градски съд. На следващата инстанция обаче Тодоров бе осъден да лежи до живот. По-късно ВКС потвърди доживотната присъда. По това време младият мъж обаче бе на свобода и успя да избяга от правосъдието у нас. И до днес Тодоров е в неизвестност и се издирва с бюлетина на Интерпол.

Прокурорът Димов: Не съм виждал съдийката от 10 г.

Името на пловдивския прокурор Росен Димов се завъртя в свидетелските показания срещу съдийката Румяна Ченалова в съдебната зала в четвъртък вечер. Според свидетеля Димитър Попов по схема, подобна на тази с делото на "ОЕТ" - чрез плащане, било уредено друго дело - в Апелативен съд-Пловдив. Това станало с помощта на бившия апелативен прокурор Росен Димов. Източници заявиха, че е възможно той да е сред магистратите, с които е пътувала Ченалова в Гърция през ноември миналата година.

"Това е абсурдно. Не съм се виждал със съдия Ченалова от 10-15 години, от времето, когато работехме заедно в наказателното отделение на Старозагорския съд. Било е някъде в средата на 90-те години", коментира вчера той. Не съм бил в Гърция по това време, още по-малко пък е вярно това да съм пътувал с нея", заяви Росен Димов. Той отрече двамата въобще да са поддържали контакти в последните години.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай