Ченалова: Предупредиха ме, че трябва да се пазя

Ченалова: Предупредиха ме, че трябва да се пазя  | StandartNews.com

Отрече за подкуп и яхта, но отказа да отиде на детектор на лъжата

"Гнила ябълка" или изкупителна жертва на нечии интереси е обвинената в длъжностно и документно престъпление съдийка Румяна Ченалова? Отговорът на този въпрос остава висящ, докато не приключи разследването срещу нея. Ченалова бе задържана, след като бе обявена и за държавно издирване. След петчасово заседание на Софийския градски съд (СГС) в ранните часове в петък тя обаче бе освободена срещу гаранция от 8000 лева. Вчера отстранената съдийка реши да проговори за първи път пред медиите.

"Вероятно съм навредила на някого". Така Румяна Ченалова си обяснява съдебните атаки срещу нея. "Не знам дали скоро ще имам възможността да говоря за нещата, които са ми известни. Бях предупредена, че трябва да се пазя, няма да коментирам какво знам и колко знам", каза още тя в предаването "120 минути" по bTV. Ченалова видя в случилото се с нея и друг мотив. "Страшното е, че прокуратурата застава срещу българския съд и казва: ние ще продължим да работим така независимо как мислите вие", каза Ченалова пред Нова тв. Съдийката коментира думите на Цацаров от петък, когато той каза, че прокуратурата си е свършила много добре работата по делото срещу нея и ще продължи да си я върши точно по този начин. "Чух тази позиция на господин Цацаров, че отчита работата на прокурорите като повече от добра. Срещу това обаче застана думата на един съдия от СГС, който пък в определението си каза, че работата на прокуратурата не е толкова добра, каза, че квалификациите на деянията не са правилни, че неоснователно са предприети действия по това общодържавно издирване. Какво следва от това -

прокуратурата застава срещу българския съд

и казва: ние ще продължим да работим така, независимо как мислите вие", каза вчера Ченалова. "Поредицата от дисциплинарни производства в голямата си част са за абсурдни нарушения", каза тя и добави: "Не съм спряла да се боря, за да докажа моята правота. Но съм правила това по правилата на закона". Тя каза, че е подала два сигнала до ВСС и се е опитвала да докаже, че срещу нея се извършват "действия, които най-малкото са незаконосъобразни", но никой не й е обърнал внимание. Случайно или не, веднага след разпределянето на делото "Октопод" за гледане от мен започнаха и атаките, каза Ченалова. Тя припомни, че първият удар е бил образуване на наказателно производство в Македония по преписка с осемгодишна давност за действия, които е извършила като адвокат. Делото впоследствие там е прекратено. Тази преписка бе повод за искане делото "Октопод" да бъде дадено на друг съдия, обясни още Румяна Ченалова. Тя посочи, че въпреки създалото се впечатление тя е отстранена от длъжност не заради делото "Белведере", а заради това, че два протокола по делото "Октопод" не са били приложени към него и за забавено частно дело, което обаче нямало как да приключи, защото е било свързано с делото САПАРД.

Ченалова скочи и срещу френския посланик Ксавие дьо Кабан, който се възмути как съдийката е водила делото за фалита на "Белведере дистрибуция" и "Домейн Менада", дъщерни фирми на френската компания "Белведере Груп".

За изявлението на дипломата за "гнилите ябълки" в българската съдебна система Ченалова заяви, че то е престъпление както според българското, така и според френското законодателство. "Проблемът е не толкова, че той го каза, а че нямаше кой да реагира. Висшият съдебен съвет нямаше и една дума по този въпрос", коментира съдията. По съвсем друг начин реагирал ВСС обаче, както коментира тя, когато премиерът коментирал акция "Червеи".

"В ареста видях хора, които за разлика от много магистрати са запазили своето достойнство", споделя съдия Ченалова впечатленията си от престоя в следствения арест. Тя останала силно впечатлена от служителите в следствието, които се отнасяли уважително към задържаните, въпреки че работели при мизерни условия на труд.

Ченалова е категорична, че не е вземала подкуп от фирмата, в която работи бившият шеф на ДАНС Петко Сертов, по дело срещу НЕК и няма такова обвинение срещу нея. "За подобни твърдения има само един свидетел. Разпитан само един човек и никой друг", изненадана е Ченалова. Тя обяви за недопустимо на базата на твърдения на един човек

"да се хвърли такава кал срещу един съдия"

"Не съм искала подкуп, не ми е предлаган, не съм вземала такъв и не познавам тези хора", заяви тя. Тя е категорична, че не познава Ангел Божинов (шеф на фирма "ОЕТ - Обединени Енергийни търговци" ООД), че не е била на яхта с бизнесмена, както се твърдеше по време на гледането на мярката.

Тя отклони въпрос на зрител да се подложи на полиграф дали е била в добро психическо здраве, когато е определяла присъдите си. "Ако някой твърди, че аз съм виновна, той трябва да го докаже, на какъв детектор на лъжата трябва да се подлагам?", попита Ченалова. Тя заяви, че вярва в баланса на вселената, в онази справедливост, която трябва да съществува.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай